Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kušali smo beljsku Vrhunsku graševinu iz 2016. Riječ je o potencijalno šampionskom vinu

Marljive žene iz Baranje, enologinja Suzana Zovko i šefica marketinga Ljiljana Vajda-Mlinaček, došle su jučer u Zagreb da grupi novinara predstave neka nova, i neka zanimljiva starija beljska vina. Prezentacija posvećena graševinama iz 2016. godine, održala se u Akademiji vina na Samoborskoj cesti. Pročeljem Akademijine zgrade još uvijek dominira natopis Agrokor vina. U tom su se prostoru, što ga je povremeno posjećivao i Ivica Todorić, organizirale brojne promocije Agrokorovih vinarija i drugih prozivođača vezanih uz korporaciju koja se upravo raspada.

Zanimljivo je podsjetiti kako su sama Vina Agrokor ukinuta još prije nekoliko godina, kad je vodstvo tvrtke odustalo od strategije masovnog izvoza vina na zapadna tržišta, jer taj projekt nije moglo financirati. Belje je, neizbježno, jedna od žrtava Agrokorova pada. Odmah po izbijanju krize, beljska vinarija nije mogla normalno kupovati boce jer proizvođač nije vjerovao da će ih moći naplatiti: taj je problem u međuvremenu riješen. Nadalje, kako Konzum prodaje značajno manje robe nego prije godinu dana, tako je, opet neizbježno, pala i prodaja beljskih vina jer je Konzum njihov najveći distributer.

Glavna enologinja Belja Suzana Zovko

Pa ipak, poslije jučerašnje prezentacije čini nam se da Vina Belje imaju razloga za optimizam, barem kad je riječ o kvaliteti i komercijalnosti proizvoda. Njihova Kvalitetna graševina iz 2016. osvojila je na Decanterovim svjetskim nagradama srebrnu medalju, što je sjajan rezultat za vino koje košta između 25 i 30 kuna. Radi se o laganoj, voćnoj, svježoj aromatičnoj graševini, idealnoj za gašenje žeđi po srpanjskim i kolovoškim vrućinama. Vrhunska graševina iz 2016. neusporedivo je ozbiljnije vino.

Njen je bouquet fokusiran, kompleksan a opet lako prepoznatljiv: sastoji se od cvjetnih i voćih elemenata (jabuka, dinja, prizvuci marelica) .sa sortno prepznatljivom nijansom kamilice. Vino je sjajno strukturirano, srednjeg tijela, elegantno, uravnoteženo, s optimalnom svježinom, ali i lijepom zaokruženošću, koja dolazi od grožđa ubranog krajem rujna i početkom listopada: ova se graševina, naime, kupažira od dvije berbe, ranije i kasnije, između kojih je razmak od tridesetak dana.

Vrhunska graševina iz 2016. jedno je od najboljih beljskih bijelih vina koje smo kušali otkako pratimo tu vinariju: sada nam se čini da ona posjeduje šampionski potencijal. Kasnije smo još probali jednu graševinu Goldberg, u kojoj se previše osjeti drvo, pa Rose čija se proizvodnja i prodaja udvostručujur dvake godine (što govori o novim zahtjevima tržišta), pa jedan cabernet, da bi ovu ugodnu degustaciju završili uistinu izvrsnom, bogatom, baršunastom i plemenitom Frankovkom iz 2012. godine. Nitko danas ne može znati što će se u narednim mjesecima i godinama događati s Beljem. Moramo, svakako, priznati da nam imponira profesionalnost koju vrijedne gospođe iz Baranje pokazuju u tako neizvjesnoj situaciji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.