Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Barem 5 razloga zašto trgovine trebaju raditi nedjeljom

Ispod našeg teksta o traumatičnom shopping u Sparu na Dan antifašističke borbe razvila se, među ostalim, temperamentna rasprava o tome trebaju li dućani biti otvoreni na neradne dane. Neki od čitatelja spominjali su empatiju prema zaposlenima, drugi su navodili primjere pojedinih europskih država u kojima su trgovine zatvorene nedjeljama i blagdanima. Evo zašto mislimo da se nedjeljom ipak treba raditi. Naravno, potpuno je jasno da rad nedjeljom mora biti dodatno plaćen.

1. Hrvatski građani odlučili su kupovati nedjeljom i drugim neradnim danima

Činjenica je da su veliki shopping centri i samosposluživanja u susjedstvima redovito puna na neradne dane. Očito je, dakle, da rad nedjeljom i blagdanima ispunjava potrebe velikog dijela hrvatskog stanovništva. Sami kupci žele da dućani rade nedjeljom, jer im je praktično kupovati na neradne dane i jer kupuju onda kad im je nešto potrebno, a ne unaprijed.

2. Hrvatska je turistička zemlja

Turizam je, kako znamo, apsolutno najvažnija gospodarska grana u Hrvatskoj. S turističkom ekspanzijom Zagreba, veći dio zemlje pretvorio se u turističku destinaciju. Za hrvatski bi turizam bilo krajnje kontraproduktivno da trgovine ne rade nedjeljom i blagdanima. Ne samo da bi se izgubilo puno novca, nego bi se neradne nedjelje i blagdani shvatili kao akt negostoljubivosti prema turistima.

3. Pitanje oporavka hrvatske ekonomije

Rast BDP-a unatrag godinu i pol dana velikim se dijelom zasniva na osobnoj potrošnji. Osobna potrošnja, dakle i kupnja u trgovinama, velikim se dijelom odvija baš nedjeljom. Zabrana rada nedjeljom i drugim blagdanima izravno bi ugrozila ionako slabašan oporavak hrvatske ekonomije.

4. Kako je drugdje

U Velikoj Britaniji radi se nedjeljom, u Irskoj se radi nedjeljom, u Italiji i Francuskoj se radi nedjeljom, kao i u mnogim drugim europskim zemljama. U hrvatskim raspravama o radu nedjeljom često se spominje primjer Austrije, gdje bi dućani trebali biti zatvoreni. Međutim, u centru Beča niz trgovina s hranom zapravo radi i nedjeljom, vjerojatno zbog turista. U New Yorku skoro sve radi nedjeljom, uključujući i luksuzune trgovine odjećom i nakitom  izvan shopping centara, kao uostalom i u Veneciji, gdje smo na otvorene butike naišli i na sam Božić poslijepodne.

5. Pitanje suosjećanja

Aposlutno se slažemo s tvrdnjom da su radnice i radnici u supermarketima eksploatirani. Smatramo kako je zaista neophodno da nadležne državne službe nadziru plaća li se rad nedjeljom, i da strogo kažnjavaju poslodavce koji izbjegavaju plaćati rad nedjeljom i blagdanima. Međutim, nedjeljom ne rade samo zaposleni u trgovini. Što je s konobarima i kuharima? Što je s hotelskim osobljem? Što je s policajcima? Da dalje ne nabrajamo.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.