Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Željko Bročilović Carlos u Noelu je predstavio dvadesetak sjajnih burgudskih vina

Zagrebački sommelier i uvoznik finih vina Željko Bročilović Carlos spada među onh nekoliko ljudi u vinskom biznisu u Hrvatskoj koji su kadri nabaviti buteljke zaista vrhunskih i ne baš lako dostupnih francuskih, talijanskih i njemačkih proizvođača. Stoga su Carlosove degustacije redovito prilično dobro posjećene: tako je bilo i prošlog petka u Noelu, kad smo kušali niz zanimljivih do izvrsnih burgundskih bijelih i crnih vina (da bi tasting završili s nekoliko jako obećavajućih, ali još premladih barola).

Carlos je, dakle, ovom prigodom predstavio vina pet burgundskih kuća: Phillipe Chavy, Domaine Chartron, Patrick Piuze, Machard de Gramont, te na kraju i najvažnije, Hubert LignierPrije tastinga poslužen je Chartronov Cremant de Bourgogne, interesantan pjenušac koji redovito dobiva dobre ocjene u Hachetteu. Među desetak bijelih vina, pažnju nam je prvo privukao Piuzeov chablis Terroir Decouverte iz 2015.godine. Kako je Bročilović ispravno istaknuo, Piuze se prema chablisu ponaša prilično nekonvencionalno: on bere kasnije, odležava vino na kvascima te dobiva puno zaokruženije, ponešto deblje vino od većine chablisa slične kategorije. Za 163 kune po boci, radi se o izvrsnoj vrijednosti za novac.

Grand cru Bougros iz 2015. tipičan je veliki Chablis, u kojem se prvo osjeća onaj žestoki, kiselo mineralni nerv na kojem se bazira struktura vina, i koji ovom Bougrosu omogućuje barem petnaestak godina uspješnog života u boci. Na nosu i na okusu zasad dominiraju Granny Smith jabuke i ponešto citrusa. Čini nam se da je Piuzeov Bougros još premlad, ali za godinu ili dvije razvit će se u izvrsno vino.

Domaine Chartron klasična je stara obiteljska vinarija iz Puligny Montracheta. Njihov St. Aubin iz 2015. izrazito je mineralan, s neobično velikim tijelom. Chassagne Montrachet iz iste berbe s položaja Les Benoits, jako je lijepo, elegantno, mineralno, hedonističko vino koje košta oko 470 kuna. Puligny Montrachet s poznatog premier crua Les Folatieres aristokratski je kremasti burgundac, koji s lakoćom demonstrira zašto su burgundski chardonnayi ipak najimpresivniji na svijetu. Ovaj Puligny košta 880 kuna.

Među bijelim vinima, vrhunac tastinga trebao je predstavljati Chartronov Grand cru Corton Charlemagne iz2015. koji također nesumnjivo jest vrhunsko vino, s neodoljivom kremoznošću, lijepom mineralnošću, kompleksnim okusima i bouquetom. Činilo nam se svejedno da je grožđe bilo pomalo prezrelo, te da su naglašene arome manga i papaje učinile ovaj Corton pomalo neharmoničnim. No, moramo uzeti u obzir kako je za kategoriju Grand crua, vino ipak premlado za definitivnu ocjenu.

Kušanje crnih vina iz Burgundije počelo je bazičnim Bourgogneom obiteljske vinarije Machard de Gramont, koju je 2004. godine od svog oca preuzela Axelle Machard de Gramont. Temeljni Bourgogne iz 2015. naglašeno je sočno, moderno vino prepuno tamnog voća, uz koje smo odmah poželjeli janjeću pljeskavicu ili kotlete. Gramontov Bourgogne Rouge košta 230 kuna. Vosne Romannee mnogo je elegantniji, čvršće strukturiran (puno više tanina), ali i dalje izrazito voćan, baš kao i lagano mineralni Nuits St.Georges.  A onda su došla na red vina Huberta Ligniera.

Domaine Hubert Lignier toliko je cijenjena vinarija, da ju je Robert Parker u Wine Buyer’s Guideu iz 2002. godine označio s pet zvjezdica, skupa s još samo jedanaest prozivođača crnih vina iz Burgundije, uključujući naravno Romanee Conti i Leroy. Nadalje, niti jedno od desetak ocijenjenih Lignierovih vina u tom Parkerovu izdanju nije dobilo manje od 90 bodova, dok su neka nagrađena s 94 do 96 bodova.  Danas u nazivu ove sjajne vinarije iz Morey St. Denisa stoji i ime Hubertova sina Laurenta.

Gevrey Chambertin iz 2014. bio je izrazito koncentriran, gotov crn, što je stilska značajka Lignierovih vina. Riječ je o puno dubljem, ozbiljnijem vinu od bazičnog, voćno-mišićavog Gevrey Chambertina, na kakve smo navikli kod raznih burgundskih negocijantskih kuća. Morey St. Denis iz iste berbe nedvojbeno je veliko vino, koje kombinira visoki ekstrakt, naglašenu, gotovo slanu mineralnost i jako složene višeslojne arome i okuse tamnog voća, šumskih jagoda, likviricije i crne čokolade. Riječ je o jednom od najboljih burgundskih crnih vina koja se mogu kupiti u Hrvatskoj. Devet stotina kuna za vino takvog ranga nije previsoka cijena.

Na kraju, kako bismo se odmakli od Burgundije, kušali smo nekoliko vina pijemontske kuće Chiara Boschis. Barbera, koja košta 200 kuna, perfektno je vino za roštilj, velike komade pečenog mesa ili za plavu ribu, dok su Barolo i Barolo Cannubi iz 2013. još definitivno premladi, pa smo uglavnom mogli uživati u njihovim bogatim bouquetima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.