Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Europski sud zabranio je da se sojino mlijeko naziva mlijekom, a tofu sirom

Mnogi se sada pitaju je li nam zaista trebala presuda Europskog suda da bismo odlučili da mlijeko ne dolazi od soje? Ili da sir koji se želi zvati sirom ne može imati ništa zajedničko s tofuom?  Njemačka udruga za zaštitu tržišnog natjecanja shvatila je da se stvari neće same dovesti u red, pa je predočila problem Europskom sudu pravde u Luksemburgu, tražeći da se stane na kraj zamjeni identiteta od koje godinama profitiraju proizvođači biljnih pripravaka koji podsjećaju na mliječne proizvode.

Mliječni proizvodi godinama su patili od dvostruke nelojalne konkurencije: industrije takozvane zdrave hrane i fitnessa s jedne, i medijske i kvaziznanstvene stigmatizacije s druge strane, koja je nastupila nakon što su svi ostavili na miru meso i masnoće. To što je sud sada odlučio da se sojino mlijeko ne smije nazivati mlijekom trebalo bi biti ponajprije lingvističko pitanje, ali s obzirom da kaos u kategorizaciji proizvoda traje godinama, ono je nužno postalo institucionalno. Njemačka udruga za zaštitu tržišnog natjecanja Europskom je sudu tužila njemačkog proizvođača veganske hrane TofuTown, zato što biljne pripravke prodaju pod nazivima “maslac” i “mlijeko”. TofuTown tvrdi da nazivi njihovih proizvoda ničim ne krše propise, i da je, uostalom, percepcija o tome što može biti maslac i mlijeko s godinama evoluirala. 

Europski sud potvrdio je da je isticanje naziva mliječnih na biljnim proizvodima dezinformiranje potrošača, tako da se može očekivati da na takvim proizvodima uskoro osvane niz novih naziva, pojašnjenja i dodatnih informacija “kako bi se isključio svaki rizik zbunjivanja kupaca”. Naravno, svaki kupac zna da biljna mlijeka nemaju veze s kravljima ni kozjima, ali kad stvar već dođe na sud, završi ovako. Treba reći i to da je Europski sud u svojoj odluci odredio masu izuzetaka, primjerice bademovo mlijeko, kakao maslac ili kokosovo mlijeko mogu zadržati nazive dokle god u njima nema soje ili tofua. Razlog je to što se ova mlijeka i maslaci ne koriste kao zamjena za pravo mlijeko, dok se sojino mlijeko u industriji uveliko koristi upravo kao nadomjestak.  Idući su na redu “mesni” proizvodi od soje, poput sejtan burgera i hrenovki od soje. Najavio je to osobno njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.