Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dežman barovi sutra otvaraju Negroni Week. Svaki koji popijete pomaže humanitarnoj udruzi

negroni

U Dežman baru i Dežman mini baru u ponedjeljak počinje tjedan Negronija. Negroni Week trajat će svaki dan do nedjelje, s devizom “a drink for your cause”. U oba bara moći ćete popiti klasični Negroni s Tanqueray ginom, slatkim vermutom i Camparijem, a Dežman mini će početi točiti svoj Negroni odležan u bačvici od slavonskog hrasta. Od svakog prodanog Negronija jedan euro odvojit će se za pomoć udruzi Neuron koja pomaže oboljelima od ALS-a i drugih rijetkih bolesti.

https://www.facebook.com/dezmanbar/photos/a.325547887627905.1073741828.322714844577876/714950368687653/?type=3&theater

Negroni je klasični talijanski aperitivo od jednakih dijelova gina, slatkog vermuta i Camparija, čija je popularnost eskalirala s barskom craft revolucijom. “Prije mnogo godina, kad bih čuo da netko naručuje Negroni, mogao sam s dosta sigurnosti pretpostaviti da radi u industriji hrane. Chefovi i barmeni uvijek su ga voljeli”, piše Dave Arnold u svojoj sjajnoj knjizi Liquid Intelligence, “Sada se čini da svi znaju koliko je Negroni dobar”. Ne zna se točno kad je i gdje  Negroni nastao. Sve je ostalo na priči da je ovaj koktel prvi put smiješan 1919. u Caffeu Casoni u firentinskoj Via de’ Tornabuoni. Ime je dobio po grofu Camillu Negroniju. Grof je jednoga dana barmena Fosca Scarsellija zamolio da njegov omiljeni koktel Americano pojača ginom umjesto da dodaje sodu. Umjesto limunom, barmen je koktel završio koricom naranče, da naglasi kako u čaši više nije Americano već novi koktel.

Izmišljeni i pravi grof Negroni

Jedan od najranijih zapisa o Negroniju pronađen je u prepisci Orsona Wellesa iz 1947. kad je snimao Cagliostra u Rimu. Tamo je opisao novo piće koje Talijani zovu Negroni. “Biteri su odlični za jetru, a gin je štetan za sve. Odlično se uravnotežuju”, napisao je Welles. Druga obitelj Negroni, potomci korzikanskog generala Pascala Oliviera de  Negronija, čiji aristokratski status za razliku od Camillova nije upitan, tvrdi da je general zapravo izmislio Negroni 1857. u Senegalu i da u njihovu obiteljskom stablu nema nikakvog grofa Camilla Negronija. General je umro šest godina prije nego je navodni prvi Negroni smiješan u Caffeu Casoni. No, zbrka s identitetima tu ne prestaje. Prije nekoliko godina dokazano je da je na staroj fotografiji grofa Camilla Negronija koju u pričama o Negroniju koriste doslovno svi brendovi i marketinške agencije, zapravo sasvim drugi čovjek – Arnold Henry Savage Landor, slavni britanski slikar, istraživač, antropolog i ljubitelj mačak. Jedino što Savagea povezuje s pričom o Negroniju jest da je rođen u Firenci.

U svakom slučaju, Negroni je danas jedan od najtraženijih koktela. Iako se mnogi barmeni kunu u klasični recept s jednakim omjerima pića, često su skloni pojačati gin, a vermut i Campari ostaviti u jednakim omjerima. To je još uvijek propisni Negroni. Dosta ljubitelja koktela Campari u Negroniju voli zamijeniti mekšim i citrusnijim Aperolom. I to je još uvijek klasična kombinacija. Ljudi kojima su gorčina gina i Camparija preteške, u Negroni vole dodati malo limunova soka ili sode. Ovaj koktel zahvaljujući svojoj moćnoj strukturi, jednostavnosti i kompleksnim okusima, može podnijeti puno modifikacija zadržavajući svoju raskošnu kombinaciju gorčine, citrusnih i herbalnih aroma. Veću razliku čini pijete li Negroni s ledom ili bez leda, up ili on the rocks. Negroni bez leda je krajnje elegantno piće. Zamislite Marcella Mastroiannija i Anitu Ekberg u Fontani di Trevi u Fellinijevom La Dolce Vita. Negroni je kondenzat tog feelinga.

Koktel se servira u old fashioned čaši, što znači da ga nema puno i uspjet ćete ga popiti prije nego što se pregrije. Ako bar ima propisni led, ne oklijevajte i naručite Negroni on the rocks. Led će ga osvježiti, produljit će vam uživanje u koktelu a neće kompromitirati okuse, jer ovaj koktel s lakoćom podnosi različite stupnjeve razrjeđivanja. Negroni bi se trebao posluživati s jednom ili dvije velike kocke suhog leda iz bloka. Posebna atrakcija je odležani Negroni. Nakon mjesec dana u hrastovim bačvicama oštrina koju u Negroniju stvara kombinacija gina i Camparija se rastapa i svi se okusi spajaju u jedno duboko zaokruženo piće, koje i dalje zadržava svježinu i samo eksplodira u ustima u novim i novim slojevima okusa. Barmen Marijan Maksan i njegov tim u Dežman barovima rade jedan od najboljih Negronija u Zagrebu. Dovoljan razlog da spojite taj užitak s dobrim djelom. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.