Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tribautov šampanjac iz 2006. godine još nam je pojačao dobre dojmove o Zagreb Bubbles

tribaut

Poslije prilično spektakularne prezentacije Antinorijevih luksuznih vina, na festivalu Zagreb Bubbles veliku dvoranu na drugom katu Klovićevih dvora (koja bi bila idealna za kušanje vina kad bi ondje radila klimatizacija), zauzela je tvrtka Vino.hr koja već skoro cijelo desetljeće u hrvatsku uvozi šampanjce Tribaut Schloesser.

Tribaut Schloesser mala je obiteljska vinarija, koja godišnje proizvodi oko 350 tisuća boca šampanjca različitih stilova, od čega se 70 posto izvozi. U četvrtak popodne, dok je nad Gornjim gradom gromoglasno grmilo, kušali smo Blanc de Chardonnay, živahno, zaokruženo i elegantno vino puno limunove korice s lijepom kremastom teksturom, koje za svojih 240 kuna u maloprodaji predstavlja odličnu vrijednost za novac. Zatim su nam natočili Brut Nature, koji je bio očekoivano svjež, ali još posve nerazvijen: osim brutalne svježine i hrskavosti, u njemu se zasad skoro ništa ne osjeća. Valjalo bi ga ponovo probati za barem pola godine. Vintage iz 2009. doimao se, pak, prezrelo, s jakim mirisima dezintegrirajućih kvasaca i s premalo kiseline.

Takav stil vina mogu proizvoditi Sellosse ili Bollinger, ali njihovi su šampanjci neusporedivo moćniji, kompleksniji i karakterniji. Vintage iz 2007. ostavio je mnogo svježiji dojam, ali nije pokazao osobiti značaj. Naposljetku, vintage iz 2006. bio je upravo izvanredan. Svjež, velik, graciozan, pun citrusnih kiselina, ali i težine crnog voća, s baš lijepom, klasičnom arhitekturom šampanjca koji dobro odražava veliku berbu poput 2006.godine. Tribautov godišnjak iz 2006. spada među vina koja bismo preporučili većini restorana koji prodaju šampanjce, naprosto zato jer je za 370 kuna zaista teško nabviti tako dobar vintage iz  zaista vrhunske berbe.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.