Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Siniša Lasan treba vašu pomoć u pripremi za jedan od najprestižnijih sommelierskih ispita na svijetu

Ako ste gledali dokumentarac Somm, onda otprilike znate kakav proces upravo započinje  Siniša Lasan. Jedan od vodećih hrvatskih sommeliera priprema se za ispit za Advanced Sommelier Certificate na Court of Master Sommeliers u Austriji.  Court of Master Sommelier osnovan je 1969. s ciljem poticanja dizanja standarda znanja o pićima i usluge u hotelima i restoranima. Do travnja 1977. postali su najjača svjetska institucija za certificiranje sommeliera. Advanced Sommelier Certificate je zadnji korak pred polaganje za najvišu titulu ove institucije, Master Sommeliera. Pripreme za ove ispite traju mjesecima ili godinama. Pripreme za ove ispite uspoređuju s pripremama sportaša za Olimpijske igre.

Da bi sommelier prošao na dva zadnja stupnja, nužni su svakodnevni višesatni treninzi slijepog kušanja, učenje tisuća tehničkih podataka o vinima, regijama i berbama, a sommelieri koji imaju investitore za najviši certifikat unajmljuju iskusne Master Sommeliere kao privatne trenere. Ispit se, naravno, može položiti i ako sommelier nema takve uvjete, ali da bi uopće realno kandidirao na Court of Master Sommeliers, sommelier mora odraditi kušanja stotina relevantnih svjetskih vina. Siniša Lasan prije dva dana na svom se Facebook profilu obratio prijateljima, vinarima i ljubiteljima vina koji žele podržati njegove pripreme za ispit za Advanced Sommelier Certificate u studenom, slanjem uzoraka internacionalnih vina za treninge blind tastinga.

Riječ je prvom vinskom crowdfundingu u Hrvatskoj. Za hrvatsku je vinsku i restoransku scenu presudno da na njoj djeluje što veći broj sommeliera s važnim međunarodnim certifikatima. Kult Plave Kamenice podržava akciju gospodina Lasana, a vi je možete podržati u vinima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.