Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ova divna 106-godišnja kuharica iz Indije je totalna senzacija na internetu

Mastanamma sjedi na livadi i reže krumpire na Bontiju, vrsti indijskog noža sa zakrivljenom oštricom. Reže obrnutom logikom. Bonti je pričvršćen za dasku koju nogom drži učvršenu za tlo i krumpirima prelazi preko njezine oštrice, režući vrlo pravilne krumpiriće za prženje. Blizu improviziranog vanjskog ognjišta kraj kojeg radi, nalazi se njezina minijaturna kuhinja, koja je upravo ušla na kartu svijeta. Više od 300 tisuća ljudi trenutno opsesivno prati što se krčka i peče u kuhinji kod Mastanamme, fenomenalne 106-godišnje Indijke koja upravo postaje internetska senzacija.

Njezini autentični, iskreni video recepti privlače milijune gledatelja. Na kanalu Country Foods Mastanamma drži pravi masterclass iz izvorne indijske kuhinje, ali i priča o svom životu, mužu za kojega su je udali kad je imala 11 godina, njegovoj smrti i smrti njihovih četvero djece, svojim godinama, školi koju nikad nije pohađala i vrećama riže od 100 kilograma koje je godinama nosila na leđima… i svaki dan stotine tisuća ljudi dolaze gledati. Njezini recepti dosad su imali 52 milijuna pregleda. “Ovo je najdražesnija stvar koja se trenutno događa na interetu”, komentirao je jedan obožavatelj na Twitteru

Mastanamma živi i kuha u jugoistočnoj indijskoj državi Andhra Pradesh. Za obiteljski kanal Country Food snima je njezin praunuk K Laxman, s prijateljem Srinath Reddyjem. Od prženog emuova jaja i jednostavnog curryja s tikvom (Snake Gourd) do biryanija s kozicama i juhe od kozjih nogu, Mastanamma pokazuje kako zapravo izgleda tradicionalna južnjačka indijska hrana. Mastanamma povrće guli noktima i Bontijem, sve mjeri rukom, curryje miješa u velikim limenim loncima na otvorenoj vatri. Njezin osjećaj za namirnice, pokreti, boje i mir s kojim kuha čisti su povratak na izvor. Mastanamma ima odnos s hranom koji smo izgubili prije nekoliko generacija.

Osim starih indijskih jela kuha i zapadne hitove, poput pomfrita s početka priče ili pilećih burgera s topljenim sirom, ponekad se svađa s unucima i snahama i brine se da se svi okupe oko hrane. Mastanamma je bila chef u hotelu svoga sina, ali cijela stvar s YouTubeom isprva ju je zbunjivala. Sada je navodno sretna što toliko ljudi uživa u njezinim receptima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.