Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Alvaro Palacios, jedan od najvažnijih španjolskih vinara, napokon je stigao u Hrvatsku i nije skup

Alvaro Palacios prije četvrt stoljeća počeo je mijenjati španjolsku vinsku industriju. Njegov L’Ermita iz Priorata koji se na Wine Searcheru prodaje po prosječnoj cijeni od 4600 kuna za bocu, uveo je španjolska vina u red vrhunskih bordoških i burgundskih.

Prije Palaciosa imali smo Vega Siciliu, pa Clos Mogador, a zatim Pingus i najbolja vina iz Tora, da bi danas Španjolska konkurirala vodećim svjetskim vinskim nacijama. Premda je stekao ime u Prioratu, Alvaro Palacios potječe iz Rioje, gdje se njegov otac više nego uspješno bavio vinogradarstvom i vinarstvom. Ovdje je važno reći da se Priorat i Rioja dramatično razlikuju. Priorat je zemlja divljih, žestokih, jako koncentriranih vina, dok je Rioja zemlja elegantnih i relativno mekanih vina.

Alvaro Palacios s partnerom i nećakom Ricardom u vinogradu Las Lamas

U svakom slučaju, Alvaro Palacios stekao je svjetsku slavu izvan rodne Rioje, na tvrdom i škrtom Prioratu. Palaciosova najviša linija vina preskupa je za hrvatsko tržište. Nekoliko bi restorana možda prodalo pokoju bocu L’Ermite, ali to zasad nije ozbiljan posao. Jednom kad u Hrvatsku dođu Peninsula, Four Seasons ili St.Regis, L’Ermita i slična vina postat će komercijalno zanimljiva. Stoga je sasvim logično što je vlasnik Vivata Boris Ivančić odlučio uvesti niže linije Palciosovih vina.

U četvrtak smo u društvu gospodina Ivančića kušali šest Palaciosovih vina iz Rioje, Bierza i Priorata. Na tastingu u Dubravkinom putu, kojem je nazočio i Tihomir Purišić, sommelier tog jako dobrog restorana, uvjerili smo se u neobično visoku kakvoću razmjerno jeftinih španjolskih vina. Jer, ovdje je riječ upravo o tome: Palaciosove niže linije koštaju između 70 i 220 kuna, a kod vodećih svjetskih ocjenjivača uključujući Roberta Parkera i Decanter, dobivaju između 90 i 96 bodova!

Kušanje na terasi Dubravkina puta počeli smo mladom Riojom La Vendemia iz 2015. godine, punom mirisa bijelog američkog hrasta, s izrazito kremastom teksturom. Parker je tom vinu, koje dakle košta 70 kuna, dao punih 90 bodova. La Vendemia je napravljena od garnache i tempranilla. Zatim smo probali naš višegodišnji favorit, Petales iz Bierza. Kao i većina drugih vina iz Bierza, Petales je proizveden od mencie. Ovo je vino prepuno pečenog crnog voća, ali je svježe i  elegantno. Robert Parker zadnje je tri berbe ocijenio s 93, 92, pa ponovo 93 boda, što je senzacionalno s obzirom na cijenu neznatno višu od sto kuna.

La Montesa, Rioja iz 2013. godine, vinificirana od garnache (grenachea) s tempranillom i gracianom, intenzivno je voćno vino, izrazito pitko i mekano. La Montesa je vjerojatno najkomercijalnije od svih Palaciosovih vina koja su došla u Hrvatsku.

Četvrto vino koje smo kušali, Propiedad Rioja iz 2011.vjerojatno je i najbolje. Riječ je o garnachi koja je četrnaest mjeseci dozrijevala u francuskom hrastu,i koja je aristokratski glatka i elegantna, s jako puno tamnog voća na nosu i na nepcu. Propiedad je vino više univerzalne klase, koje je u Decaneru dobilo punih 96 bodova. A košta nekih 160 kuna.

Zatim smo pili Les Terrasses iz 2015. Les Terrasses je Alvaresov jeftiniji Priorat, proizveden od carignana, cabernet sauvignona i garnache. Les Terrasses je prilično genijalno vino koje također vrijedi oko 95 bodova, ali je zasad relativno nepitko zbog goleme koncentracije posve zrelih tanina, koji se naprosto moraju rastopiti, a za to im treba još nekoliko godina, Na kraju smo pili Montesu Reservu Special, još jedno nedvojbeno veliko ali posve spremno vino, koje plijeni optimalnim odnosom svježeg voća i zrelih aroma i okusa. Reserva Special jako je elegantna i jako jeftina (190 kuna) za tu vrstu doživljaja. Alvaro Palacios došao je, eto, u Hrvatsku. Sad se nadamo Pingusu, a zatim možda i specijalitetima poput bijelih vina Lopez de Heredia.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.