Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na doručku splitskog hotela Park sada nude magareće mlijeko i burgundske puževe

Doručak je osobna iskaznica svakog hotela s pet zvjezdica. Prije dvadesetak godina u Cancunu mogli smo doručkovati od sedam do dvanaest (kad je počinjao ručak). Na raskošnim je švedskim stolovima bilo izloženo gotovo sve što bi vas moglo pripremiti za težak dan na karipskoj plaži: od bezbrojnih boca španjolskih i kalifornijskih pjenušaca, preko svog mogućeg jukatanskog i drugog tropskog voća do cijelh pečenih odojaka s pireom od graha i pečenim kukuruzima.

U pariškom smo Ritzu pak zauvijek zapamtili kako trebaju izgledati jaja Benedict, dok smo u londonskom Mandarin Orientalu mogli birati između nekoliko vrsta različito dimljenih lososa, i tri vrste kućnog šampanjca. Doručak u newyorškoj Plazi nije nas osobito impresionirao; i na kvaliteti omleta vidjelo se da taj ikonografski hotel polako odlazi k vragu. S najgorim smo se pak dorukom, od svih fve star hotela u kojima smo spavali, suočili u venecijanskom Danieliju. Nije ni čudo što je hotel s tako lošim doručkom i neljubaznom poslugom naposljetku bankrotirao. U hrvatskom se hotelijerstvu obredu doručka nikad nije pristupalo ozbiljno, što je i normalno jer u Hrvatskoj, uz iznimku zagrebačke Esplanade, još ne postoji kultura hotela s pravih pet zvjezdica.

Ona tek nastaje, pa se tako polako pokreće utrka za raskošne, zdrave i autentične doručke koji će gostu reprezentirati stvarni značaj hotela u kojem spava. Lone je među prvima uveo pult s nekoliko kuhara koji pred gostima po želji pripremaju jaja za doručak. Navis je još lani u ponudu za doručak uveo kamenice i stalak s pršutom, gdje si sam gost može odrezati svoju fetu. Jadrankini hoteli na doručak su doveli džemove malih poljoprivrednih gospodarstava iz cijele Hrvatske. A najbolji splitski veliki hotel Park na Bačvicama, svojim je šampanjskim doručkom otišao korak dalje u hedonizmu. Park za doručak redovito priprema niz bogatih omleta, vrhunsko suho meso, sireve kao i palačinke. Međutim, odnedavno su uveli magareče mlijeko.  Magareče mlijeko legendarno je po svojim zdravstvenim efektima: mislimo da je Park prvi hrvatski hotel koji redovito toči magareće mlijeko. Osim ovog zaista ekscentričnog sastojka, Park sada za doručak priprema i burgundske puževe, dok prepeličja jaja nudi sirova (ako gost želi, dobit će ih na oko, ili kuhana, ili poširana). Parkov prilično posebni doručak još je jedan potez kojim se taj hotel nastoji namenuti kao središnje mjesto ambiciozne splitske gastronoije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.