Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kušali smo Janú, talijansko vino od 99 bodova!

janu-g

Luca Maroni jedan je od najpoznatijih i najkontraverznijih talijanskih vinskih kritičara. Maroni, ekonomist po profesiji, počeo se baviti pisanjem o vinu prije tridesetak godina. Tijekom protekla dva desetljeća njegov je Godišnjak najboljih talijanskih vina (Annuario del Migliori Vini italiani) postao neizostavno referentno mjesto talijanske vinske industrije. Bilo bi pretjerano reći da se Maronijev utjecaj može uspoređivati s Gamberom Rossom, ali taj neobični Rimljanin svakako spada u sam vrh talijanske vinske publicistike. Zanimljivo je da je Maroni razvio sustav ocjenjivanja do 99 bodova, jer smatra da niti jedno vino ne može biti perfektno, pa ne zaslužuje sto bodova. Montepulciano je talijanska crna sorta grožđa koja potječe iz Toscane, ali se najviše uzgaja u Abruzzu i Marcheu. Jasci i Marchesani su vinarija odana organskom uzgoju, smještena u južnom Abruzzu. Maroni je tu tvrtku relativno nedavno bio proglasio talijanskom Vinarijom godine. Janú je, pak, njeno prestižno crno vino, napravljeno od sorte Montepulciano. Janú nekoliko godina zaredom od Maronija dobiva 99 bodova, dakle najviši mogući skor!

U petak navečer u sve boljem zagrebačkom B35 kušali smo Janu iz 2013. godine. Mi smo donijeli vino. Janú još nije ušao u širu restoransku distribuciju. Janú iz 2013. zaista zaslužuje najvišu ocjenu. Riječ je o jednom od onih rijetkih vina koja pamtite zauvijek, poput vašeg prvog Lafitea iz jako dobre berbe ili Pur Sanga iz 2005. ili Kruga iz 1989. ili Perignona iz 1990. ili d’Yquema iz 2005.  Janú, prvo, posjeduje onaj golemi moćni zid bouqueta, baš kao i sva nabrojana vina, koji je toliko intenzivan da nos u njega uranja minutama i minutama, bez mogućnosti da ga zapravo do kraja svladate. Vino se u čaši stalno mijenja ali ne gubi zaista zaprepašćujući intenzitet. Bouquet se sastoji od jako puno zrelog ljetnog crnog voća, crne čokolade, diskretne vanilije i nijansi koje mogu asocirati na još toplu Schwarzwald tortu. Tekstura je ekscentrično glatka i kremasta, dok su dugi, tamni , snažni okusi uokvireni s točno dovoljno kiseline da bi ovo ultramoćno vino ostalo svježe i elegantno. Janú je jedno od najsenzacionalnijih vina, što smo ih kušali unatrag puno godina. Košta nekih 280 kuna, dakle kao luksuzniji plavac, ili ne odveć skupi Barolo, ili nešto skuplji Chianti. Ne znamo kad će i hoće li ovo vino ući u širu distribuciju. Zasad se može nabaviti samo u zagrebačkoj Rumeriji, na Novoj Vesi, ali ako ga vidite, svakako ga probajte. Malo koje vino nudi toliko originalnog užitka za tako prihvatljiv novac.

Gastropreporuka Janú smo kušali uz zaista izvanredne, dobro odležane i perfektno pečene steakove Black Angusa s farmi Creekstone iz Kanzasa. Radilo se o fantastičnoj kombinaciji. Budući da Janú zaslužuje samo najbolje, preporučili bismo ga uz ozbiljno elaborirana jela od prvorazredne govedine, janjetine ili srnetine.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.