Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mouton Rotschild, jedna od najglasovitijih svjetskih vinarija, 19. i 20 svibnja gostuje u lošinjskoj Alhambri

mouton-g

Lošinjske vinske radionice, koje se održavaju u luksuznom hotelu Alhambra, u drugoj polovici svibnja ulaze u novu kvalitativnu fazu. Naime, 19. svibnja u Alhambri će se održati masterclass posvećen Mouton Rotschildu, dok će se u Alfredu Kelleru, Alhambrinom fine dining restoranu, u subotu 20. svibnja posluživati gala večera sa šest Moutonovih vina (i šampanjcem Jacquesson). Mouton Rotschild jedna je od pet first growth vinarija na lijevoj strani Bordeauxa, skupa s Latourom, Lafiteom, Margauxom i Haut Brionom. Riječ je, dakle, o grupi najcjenjenijih crnih vina na svijetu. Mouton Rotschild jedini je first growth koji svoj prvorazredni status nije stekao kroz famoznu bordošku klasifikaciju iz 1855. godine, nego skoro 120 godina kasnije, kad su njegovi vlasnici napokon uspjeli dokazati da je Mouton kvalitativno ravnopravan Latouru, Lafiteu, Margauxu i Haut Brionu.

Osim po kasnijem ulasku u najuži vrh najboljih svjetskih vina, Mouton Rotschild od svoje se konkurencije razlikuje po etiketama: Mouton je, naime, prije mnogo mnogo godina odlučio da svaku njegovu novu berbu mora krasiti etiketa jednog od vodećih svjetskih umjetnika. Pa su se tako na Moutonovim buteljkama dosad izredali Joan Miro, Marc Chagall, Georges Braque, Francis Bacon, Salvador Dali, Jeff Koons, Christo i mnogi drugi vodeći svjetski umjetnici: Moutonova kolekcija etiketa relevantna je povijest moderne umjetnosti.

E sada, taj i takav Mouton Rotschild za nekoliko tjedana gostuje u lošinjskoj Alhambri. Ovaj se događaj već sada može proglasiti najvažnijim ovogodišnjim vinskim spektaklom u Hrvatskoj kojem, čini se, neće nazočiti osobito puno naših vinskih fanova, jer je dobar dio Moutonove večere u Alfredu Kelleru bio rasprodan još sredinom travnja. U svakom slučaju, na gala večeri koju kuha tim mladog i kompetentnog chefa Melkiora Bašića, moći će se među ostalim kušati Mouton Rotschild iz definitivno jako dobre1998. godine, pa Aile d’Argent (bijeli Mouton) iz 2013. godine, pa Clerc Millon iz 2003. te naposljetku Chateau Coutet iz 2009.

Ovdje valja napomenuti kao je Coutet jedan od najstarijih vinograda u području Sauternesa i Barsaca. Riječ je o regiji koja daje najplemenitija francuska slatka vina, uvijek obilježena botritisom. Gostovanje Mouton Rotschilda u Alhambri spada u zaista mali broj datuma u hrvatskom vinskom kalendaru 2017. godine koji će ostaviti trajan utjecaj na naše znanje o vinima. Radi se o jednom od onih događaja koji hrvatsku restoransku i vinsku scenu izravno povezuju sa samim vrhom svjetske gastroscene.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.