U subotu popodne dok se proljeće nakratko vratilo, s Riove smo terase gledali odsjaj sunca u moru ispred rovinjske rive i svijet je izgledao perfektno. Rio je treći restoran obitelji Pellizzer, koja posjeduje veteranski i katkad izvrsni Giannino i Puntulinu s dramatično lijepom terasom koja visi iznad mora. Rio je otvoren prije dvije godine i dosad smo ondje jeli nekoliko puta. Riba je uvijek bila svježa i precizno pečena, paste korektne, dok su predjela zapravo predstavljala Riov forte.
Tako je bilo i u subotu. Kamenice su izgledale veće od atlantskih jakovskih kapica. Zaista smo uživali u njihovoj sočnosti i mineralnosti. Ne bismo htjeli biti isključivi, ali nekakao sumnjamo u gastronomsku strast ljudi koji u ovo doba godine ne jedu kamenice. Tartar od tune izgledao je toliko svježe, kao da je sirota tuna ubijena prije koji sat. Srećom, u maloj Riovoj kuhinji bili su dovoljno pametni da prvorazredno, prekrasno crveno riblje meso ne kompromitiraju nikakvim češnjakom ni lukom.
https://www.facebook.com/422002364627438/photos/a.422002427960765.1073741826.422002364627438/422009884626686/?type=3&theater
Tartar od tune poslužili su potpuno čist, s malo umaka od wasabija sa strane. Uz kamenice i tunu pili smo lokalnu Grottu iz 2016. Rijec+č je o posve rovinjskoj malvaziji čije se grožđe bere između Valalte i Rovinjskog sela. Rio je kulinarski kompetentan riblji bistro koji se ne želi baviti ozbiljnom kuhinjom, nego posluživanjem dobrih svježih proizvoda u romantićno vibrantnom ambijentu rovinjske rive. Rio nije posve jeftin. Dvanaest kamenica, dva tartara od tune i buteljku vina platili smo 600 kuna.
RIO
Obala Alda Rismonda 13, Rovinj
HRANA +3/5 AMBIJENT 4/5 (terasa) POSLUGA 4/5
kartice Visa i Master
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.