Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ova tri recepta s ostacima šunke su sve što trebate nakon maratonskog uskršnjeg prejedanja

pasta

Usrks je iza nas i do idućeg Božića slobodni smo što se tiče višednevnih gozbi. Pred nama su samo festivali hrane, roštilji i ljetni užici, ništa što bi se moglo mjeriti s prehrambenim poduhvatima ova dva blagdana. Prije nego uronimo u proljetne i ljetne divote treba se odmoriti i resetirati, stoga smo potražili najjednostavnije moguće recepte s kojima ćete moći iskoristiti preostale uskršnje sastojke. Odlučili smo se za šunku, jer smo našli jela koja su čisti comfort food, laka za pripremu i samo su malo razigrana detaljima, dok su okusi dovoljno fini i dovoljno jednostavni da vam odmore receptore.

 

BRZA PASTA SA ŠUNKOM, GRAŠKOM I UMAKOM OD VRHNJA
4-6 porcija

Sastojci

  • 500 g paste, najbolje farfalle
    krupna sol
    3 velike žlice ekstradjevičansko maslinova ulja
    1 šalica tanko narezane ljutike
    4 debele šnite šunke, narezane na trakice
    1 šalica oljuštenog graška
    1 šalica masnog kiselog vrhnja
    1 veliki limun – naribati svu koru
    2 velike žlice nasjeckanog svježeg peršina
    svježe mljeveni crni papar
    svježe naribani parmezan

 

Priprema

Skuhajte pastu u velikom loncu, mora biti al dente. Kad je procijedite ostavite dvije velike žlice vode u loncu. Zagrijte ulje na srednjo vatri u velikoj tavi. Dodajte ljutike, pola žličice soli i pržite miješajući dok ljutika ne omekša, ali ne smije potamniti. Trebat će vam oko pet minuta. Dodajt ešunku, grašak i vrhnje. Kad počne kuhati, počnite povremeno miješati i kuhajte dok se umak ne zgusne. Trebat će vam oko pet minuta. Gotovi umak maknite s vatre, dodajte limunsku koricu, 2 velike žlice peršina i pola žličice papra. Vratite pastu u lonac, pomiješajte s umakom i vodom od kuhanja. Posolite i popaprite. Izvadite pastu na tanjure, pospite s ostatkom peršina i naribajte parmezan pa još malo popaprite da naglasite aromu sira.

 

KUHANE ENDIVIJE, ŠUNKA I GRUYERE
4 porcije

Home Cooking With Jean Georges (Jean-Georges Vongerichten i Genevieve Co)

Sastojci

Za endivije

  • 5 velikih žlica maslaca
    1/4 šalica šećera
    3,5 velikih žlica krupne soli
    8 velikih žutih belgijskih endivija, očišćenih
    250g tanko narezane dimljene šunke

Za bechamel

  • 2 velike žlice maslaca
    1/4 šalice brašna
    2/3 šalice punomasnog mlijeka, zagrijanog
    1 velika žlica plus 1 mala žlica svježe ribanog mušatnog oraščića
    1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
    250g Gruyèrea, naribanog

 

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

U veliki lonac stavit maslac, šećer, sol i 10,5 šalica vode. Zakuhajte pa smanjite, neka ostane lagano krčkati. Dodajte endivije, pokrijte i kuhajte dok skroz ne omekšaju, trebat će vam do 45 minuta. Endivije su kuhane kad nož kroz njih prođe bez ikakvog otpora. Šupljom žlicom izvadite endivije na kuhinjske ručnike. Ostavite u loncu malo više od šalice tekućine u kojoj su se kuhale endivije. Kad se dovoljno ohlade da ih možete držati u rukama, iz endivija iscijedite koliko je god moguće tekućine. Svaku endiviju omotajte u šnitu šunke. Endivije sa šunkom složite u pleh, između smotuljaka ne smije biti slobodnog prostora.

Skuhajte bechamel. Na vrlo umjerenoj vatri u loncu srednje veličine otopite maslac, pržite dok ne pozlati. Dodajt brašno i stalno miješajući kuhajte dok sve ne dobije orašasti miris, trebat će vam oko dvije minute. Nastavite miješati postupno dodajući toplo mlijeko, a zatim i tekućinu u kojoj su se kuhale endivije. Ulijevajte polako, ravnomjernim tankim mlazom. Miješajte dok ne zakuha, a onda još pet minuta. Na kraju umiješajte muškatni oraščić i papar. Endivije u plehu prelijte bechamelom, neka sve budu ravnomjerno prekrivene umakom. Pospite ribanim gruyereom. Pecite oko 15 minuta, a ako želite zapečenu zlatnu koru zadnju minutu-dvije uključite broiler u pećnici. Poslužite vruće, s lisnatom salatom.

 

PAKORE OD ŠUNKE
Chef Ollie Moore (ex The Black Rat, 1 Michelinova zvjezdica)

Sastojci

Za mješavinu za pakore

  • 250g šunke u komadu
  • 250g brašna od slanutka
  • 300ml polumasnog mlijeka
  • 10g praška za pecivo
  • 1 limeta, sok i korica
  • 1 mrkva, ribana
  • 1 ljutika, sitno nasjeckana
  • 200g peršina, nasjeckanog
  • 1 žličica garam masale
  • 1 žličica curry praha
  • 1 žličica sjemenki luka

Za rouille

  • 1 veliki krumpir, oguljen i narezan na kockice
  • 1 režanj češnjaka, oguljen
  • pileći ili povrtni temeljac
  • 2 žumanjka
  • ulje komine masline (ako ga nemate, koristite ekstradjevičansko maslinovo ulje)

Prvo u velikoj zdjeli dobro pomiješajte sve sastojke u mješavinu za pakore. Izgledat će prerijetka, ali takva mora biti da bi prženjem dobila pravu teksturu. Mješavinu stavite u hladnjak.

Zatim napravite rouille. U mali lonac dodatj ekrumpir i češnjak i ulijte dovoljno temeljca da ih pokrije. Zakuhajte na srednjoj vatri i lagano kuhajte dok se krumpiri ne skuhaju i skoro nestane tekuće. Maknite s vatre i pustite da se ohladi. Krumpire prebacite u blender, dodajte 2 žumanjka i sameljite na maloj brzini. Dok se krumpir melje, poalko dodajte ulje komine masline ili ekstradjevičansko maslinovo ulje. Dodajte masnoću polako jer se masa mora emulgirati, slično kao majoneza. Posolite i dodajte malo vode ako je masa pregusta.

U dubokoj tavi zagrijte ulje na 180 stupnjeva. Izvadite mješavinu za pakore iz hladnjaka. Pomoću dvije žličice oblikujte žličnjake i pržite u dubokom ulju. Ispržite prvo par probnih da provjerite je li mješavina dobro začinjena. Prilagodite i nastavite. Pržite pakore dvije do tri minute, dok ne pozlate i postanu hrskave. Dobro ocijedite masnoću na kuhinjskim ručnicima i poslužite pakore s rouilleom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.