Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Posljednji ručak u indijskom restoranu na Kaptolu (koji se zaista seli na novu lokaciju)

royal-india-murgh

Na uskrsni ponedjeljak u Royal Indiji više nije bilo vina. Otvorili su nam smo zadnju bocu Passo Doblea iz 2012. godine. Preostalih desetak buteljki u vinskom hladnjaku bile su posve neupotrebljive. “Već bi se ovaj tjedan trebali preseliti u Tkalčićevu 26,” objasnio nam je nedostatak vina ljubazni mladi konobar, koji dobro govori engleski ali ne vlada nekim drugim pojednako bitnim vještinama ovog plemenitog posla.

Naručili smo sve i svašta, kako bismo obilježili zadnje dane zapravo jako dobrog indijskog restorana skrivenog u kaptolskom podrumu, otprilike preko puta kazališta Komedija. Pakore od povrća bile su standardno dobre, dok se u dahlu, juhi od žute leće, možda presnažno osjetio pileći temeljac. Rogan Josh bio je pun mekane janjetine i snažnih začina, pri čemu je čili dominirao do one fine linije ljutine između znojenja i plakanja.

Murgh Curry bio je, s druge strane, prenježno zacinjen: osim manjka čilija činilo nam se da se kurkuma, cimet i fenugreek osjete slabije no inače. Biryani s piletinom mnogo je preciznije začinjen, a biryani s povrćem predstavlja valjda najuspješniju uporabu smrznutih mahuna, mrkve i graška u Zagrebu. Naan s maslacem bio je uobičajeno briljantan. Sva smo ta jela, plus buteljku vina, par boca vode i mango lhassi, platili 660 kuna, sto je odlična vrijednost za novac. Evo zašto.

Premda nikad nije koristila prvorazredno meso, voće i povrće, Royal India je svojim kulinarskim metodama i dosljedno točnom uporabom začina u Hrvatsku donijela odličan presjek angloindijske kuhinje. Royal India, prosuđujemo li samo hranu, mogla bi izdržati natjecanje s većinom londonskih indijskih restorana iz druge lige. Što je kompliment, jer u prvoj ligi igraju ili Michelinovi indijski restorani, ili autentični regionalni restorani potkontinenta.

I dok je kuhanje u Royal Indiji skoro uvijek bilo dobro a katkad i izvrsno, druge značajke upravljanja tim restoranom uglavnom su substandardne. Royal India u nekoliko je godina promijenila barem šest garnitura konobara, što je nedopustivo za ozbiljan restoran. Izbor vina i drugih pića uglavnom je bio katastrofalan, a meni se nije promijenio od otvaranja. Nadamo se da će Royal India u Tkalčićevoj sačuvati svoj gastronomski identitet, te da će unaprijediti druge aspekte restoranskog biznisa u kojima su dosad zaostajali. Evo završnih ocjena za Royal Indiju na Kaptolu.

ROYAL INDIA
Kaptol 27, Zagreb

HRANA -4/5  AMBIJENT 3/5  POSLUGA +2/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.