Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Clarendelle Blanc jedno je od najboljih cjenovno prihvatljivih francuskih bijelih bijelih vina na hrvatskom tržištu

clarendelle-g

Clarendelle inspired by Haut Brion temeljna je linija prestižnog portfolia obitelji Dillon koja, među ostalim, posjeduje Chateau Haut Brion, jedno od prvih pet vina s Lijeve obale Bordeauxa (ostala četiri su, ponovimo lekciju, Lafite, Latour, Margaux i Muton Rotschild), te skoro podjednako izvrsni La Mission Haut Brion, smješten preko puta Haut Briona.

Važno je reći da je bijeli Chateau Haut Brion skuplji od crnog, ne samo zato što ga je puno manje. Riječ je sigurno o najcjenjenijem bijelom vinu iz Bordeauxa, što dovoljno govori o kompetentosti vlasnika i menadžementa Haut Briona, kad se radi o bijelim vinima. Clarendelle Blanc klasična je bordoška bijela kupaža. Berba 2015. sastoji se od 49 posto semillona, 45 posto sauvignona i 6 posto muscadellea. Nosi generičku oznaku Bordeaux.  Berba 2015. u Bordeauxu je bila izrazito topla, među najtoplijima u povijesti, ali s dovoljno kiše u kolovozu i rujnu,da bi grožđe ostalo u dobrom stanju i zadržalo kiseline. Preklansjka se berba već danas smatra jednom od pet najboljih u Bordeauxu u ovom stoljeću uz 2000. 2005. 2009. i 2010.

Ta ocjena vrijedi i za crna i za bijela vina. Vruća berba vjerojatno je utjecala na aromatski profil i na zaokruženost Clarendelle Blanca. Dok se ranija godišta tog vina često opisuju naglašeno zelenim aromatskim tonovima, sličnim Chablisu iili čak Pouilly Fumeu, Clarendelle Blanc iz 2015. pun je voćnih aroma i okusa poput jako zrelih citrusa, ali i marelica i bresaka, koji stvaraju slastan i nedoljiv kontrast s njegovom svježinom i izrazitom mineralnošću. Clarendelle Blanc besprijekorno je elegantan, te se pije opasno brzo. S obzirom na cijenu (u restoranima uglavnom košta između 250 i 280 kuna), možemo konstatirati kako je riječ o jednoj od najboljih vrijednosti za novac među svim francuskim bijelim vinima, koja se mogu nabaviti u Hrvatskoj.

Gastropreporuka Klasični cuvee semillona i sauvignona lijepo se slaže sa divljim i povrtnim šparogama, graškom i drugim proljetnim povrćem, zatim s kamenicama, ali i s jakovskim kapicam. Vrlo dobro ide uz bijelu ribu na gradelama, kao i uz jela s istaknutim okusom joda poput ježinaca, gdje njegov dvostruki, podjednako voćni i mineralno svježi karakter, posebno dolazi do izražaja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.