Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sedam zagrebačkih turističkih, ali dobrih restorana

tkalciceva

Zagreb je nedvojbeno postao veliko turističko središte. Riječ je o gradu s najvišim godišnjim turističkim rastom u zemlji. Turistički su restorani, načelno govoreći, zamke za goste koji se nikad na bi trebali vratiti, pa im se može uzeti više ili manje novca za loše kuhanje i još gore sastojke. Budući da turisti polako zauzimaju zagrebačke ulice, izdvojili smo sedam restorana s velikim turističkim potencijalom u kojima se dobro do odlično jede. Riječ je, dakle, o gastronomski vrijednim restoranima koji uslužuju i puno turista.

1. VINODOL, Teslina

Vinodol je idealan zagrebački turistički restoran. Jednostavna, ali tehnički suverena nacionalna kuhinja Zdravka Tomšića i Marija Čepeka, udružena sa središnjom gradskom lokacijom i prostorom dovoljno velikim za turističke grupe, čini Vinodol apsolutnim šampionom zagrebačkih turističkih restorana.

2. AGAVA, Tkalčićeva

Chef Belizar Miloš i sommelier Darko Lugarić mrze kad se Agavu naziva turističkim restoranom. Međutim, Agava je smještena u Tkalčićevoj, jednoj od glavnih gradskih turističkih ulica (gdje se nažalost ne može ništa pristojno pojesti). Agavina lijepa nova terasa, zaista vrhunsko kuhanje i kompetentna vinska karta jedini su gastronomski razlog za odlazak u Tkalčićevu,

3. LE BISTRO, Esplanada, Mihanovićeva

Esplanada je veći dio godine stalno puna, što znači da dio njenih gostiju jede u hotelu. S obzirom na sve ambiciozniji jelovnik chefice Ane Grgić, Esplanadini gosti mogu uživati u luksuznoj i maštovitoj hotelskoj prehrani. Lanjskog smo se ljeta višekratno uvjerili da su svi stolovi u Bistrou i na njegovoj terasi bili rezervirani.

4. CARPACCIO, Teslina

Carpaccio je eminentni zagrebački restoran koji živi od lojalne gradske restoranske publike. Ali, sam nam je vlasnik Vlado Lisak lani rekao da su u ljetnim mjesecima turisti odgovorni za tridesetak posto prometa, što je i normalno s obzirom na Carpacciovu središnju lokaciju. Superprofesionalni gospodin Lisak i njegov kompetentni tim spadaju među najbolje reklame za hrvatsku restoransku industriju.

5. Ab Ovo, Bukovačka

Iskreno govoreći, nikad nam ne bi palo napamet da ovaj briljantni bistro uvrstimo na listu turističkih restorana. No, chef Filip Horvat, najstrastveniji mladi zagrebački kuhar, ove nam je nedjelje kazao kako su strani turisti masovno otkrili Maksimir pa, eto, u sve većem broju dolaze u Ab Ovo. Što je sjajno za ugled hrvatske gastronomije u svijetu.

6. DUCK, Teslina

Duckov koncept brze, jeftine a supstancijalne hrane idealan je za backpackere i nekonvencionalne turiste. S obzirom na fenomenalnu lokaciju, mogli bi se kladiti kako Će se u Ducku, s dolaskom ljetnih mjeseci, najčešće govoriti engleski, kineski i korejski.

7. OKRUGLJAK, Mlinovi

Okrugljak bi morao početi intenzivno raditi s hotelima i turističkim agencijama. Sigurni smo da bi jako puno stranaca uživalo u zelenom ambijentu s naglašeno lokalnom, svježom i poštenom hranom, svega petnaestak minuta vožnje od centra Zagreba.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.