Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Eggspress je odličan koncept s pomalo nepreciznom i donekle konfekcijskom realizacijom

eggspress-g

Eggspress je prvi zagrebački lokal specijaliziran za pripremu jaja. Zagrebu je takva vrsta zalogajnice očito nedostajala, jer je Eggspress unatoč dvojbenoj lokaciji i kontraindiciranom ambijentu, više nego dobro popunjen. Eggspress zasad uspijeva zahvaljujući izvrsnom konceptu, koji obuhvaća dobar jelovnik, vrlo solidan izbor pića i atraktivan ali nedorađen branding (još nemaju pravi jelovnik, nego par zgužvanih listova papira).

Eggspressov meni sastoji se od niza poširanih jaja uključujući i klasike poput Benedicta, pa nekoliko omleta koji mogu biti napravljeni i samo od bjelanjaka, nekoliko salata od jaja, quicheva i naposljetku šnenokli i čokoladnog moussea.  Čini nam se da nedostaju još poneka gotovo obavezna jela od jaja, poput bilo koje varijante deviled eggs i nekih originalnih, malo zahtjevnijih palačinki ili nezaobilaznih kremšnita.

Neobično je, također, što u ovo doba godine nema šparoga, Hrvatima najomiljenijeg povrća u kombinaciji s jajima. Naručili smo Eggs Benedict i poširana jaja s dimljenim lososom. Porcije su velike, po tri jaja na dvije šnite izvrsnog tamnog kruha iz pekarnice Korica. Međutim, u samim se izvedbama javljaju dvije vrste problema, tehnički i logistički. Tehnički gledajući, Eggspressova poširana jaja zapravo nisu poširana nego meko kuhana. Jedna od glavnih značajki poširanih jaja jest tanka, čipkasta opna od bjelanjka. Mi smo nažalost dobili debele i čvrste bjelanjke koji su obavijali lijepe tekuće, kremaste žumanjke.

Logistički gledajući, Eggs Benedict trebala bi ležati na fetama prave kuhane šunke odrezane s kosti, a ne šunki iz supermarketa. Nadalje, sam dobavljač jaja nije tvrtka posebne, nego masovne kvalitete. Ove primjedbe nisu nevažne, budući da poširana jaja koštaju između 60 i 70 kuna (omleti  stoje oko 45). S druge strane, jako je dobro što koriste Koričin kruh i umake Volim ljuto. Izbor pića neobično je dobar, te uključuje Ottocento na čaše, i Viško pivo. Naposljetku, prostor u tamnom podrumu na uglu Palmotićeve i Boškovićeve atmosferom nije baš primjeren za cjelodnevni doručak, više podsjeća na cocktail bar ili steakhouse. Usprkos svim ovim primjedbama Eggspress je pun, što označuje trenutnu pobjedu koncepta nad  ozbiljnim pogreškama u realizaciji. No, ako se pogreške ne počnu ispravljati, Eggspress bi se mogao isprazniti. Dvije runde poširanih jaja, dupli espresso, tri čaše Claia i pivo, platili smo 340 kuna.

EGGSPRESS
Boškovićeva 11, Zagreb

HRANA -3/5  POSLUGA 4/5  AMBIJENT -3/5
kartice:  Visa, Master, Maestro

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.