Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo iznimno dobar orange chardonnay Roberta Naprte iz gadne 2014. godine

naprta-solum

Robert Naprta devedesete je godine proveo u najkompetitivnijem segmentu ondašnjeg hrvatskog novinarstva. Radio je kao urednik i reporter u Globusu, u vrijeme kad je Globus prodavao preko 150 tisuća primjeraka (današnje su naklade šesnaestak puta manje). U dvijetisućitima Naprta se afirmirao kao pisac tvrdih, socijalnih krimića. Njegov inspektor Marko Prilika Ćens jedan je od rijetkih autentičnih likova hrvatske literature s početka tisućljeća. A zatim je Naprta odlučio postati vinar.

Pa je kupio malo imanje u Međimurju, gdje uzgaja chardonnay. Prva berba, iz 2009. godine, bila je djevičanski senzacionalna, s precizno integriranih 15,2 posto alkohola. “Tada nisam imao pojma o vinu. Taj je chardonnay čudo prirode,” sjeća se danas Naprta. Kasnije su berbe varirale u kvaliteti i atraktivnosti, sve do 2014. godine, klimatski najgore u ovom stoljeću. Te je teške i kišne jeseni Robert Naprta donio hrabru i ozbiljnu odluku: preskočio je redovitu berbu, pa je pričekao da se grožđe osuši, te je naposljetku brao u listopadu. Grožđe je macerirao šest dana, da bi vino zatim odležavalo u kombinaciji novih i starih barriquea. Rezultat je prilično impresivan.

Chardonnay Solum iz 2014. godine uljasto je vino bez ijednog ruba, s botritisom ,klinčićima i đumbirom u bouquetu, kojima se pridružuju suhe marelice i zrele breskve. Visoka kiselina lijepo se nadopunjuje s medno voćnim aftertasteom tog potpuno suhog vina. Naprtin orange Solum iz 2014. godine jedan je od najoriginalnijih i najpreciznijih chardonnaya napravljenih u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.