Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Laganini tipičan je primjer restorana koji lagano zaostaje u vremenu

laganini

Jednom davno Laganini na Vrbiku bio je stalno pun. Laganini je bio jedan od prvih istarskih restorana koji su se otvorili u Zagrebu, a sada je ostao zadnji, što je samo po sebi zanimljivo. Početkom stoljeća svaki se proizvod s istarskim imenom izvanredno prodavao (danas to još vrijedi za malvaziju i maslinovo ulje), pa je bilo dovoljno nabaviti nešto ombola, šparoga i bilo kakvih tartufa a bi, eto, istarski restoran mogao računati na dobar promet. Danas se sve promijenilo, što vlasnici Laganinija baš nisu u potpunosti osvijestili.
Okej, već je s ulaza jasno da razumiju kako moraju redefinirati restoran, pa se na parkingu nalazi natpis s ponudom jela s roštilja. No, fiksni je jelovnik de facto isti kao nekad kad smo ondje često jeli, a i kuhanje je nažalost isto. Pljukanci sa šparogama i pršutom, koji su došli u preobilnoj porciji, kuhali su se bar minutu predugo, ali su ostali jestivi. Šparoge su bile gorke i aromatične, no umak, baziran vjerojatno na vrhnju za kuhanje, ubio je cijelo jelo. Ono je postalo teško, gusto, a opet nimalo kremasto. Umjesto da pusti proljetne šparoge da pjevaju svojom bojom i okusima, kuhar ih je uništio nekim od recepata kakvi se pojavljuju još valjda jedino u onom smiješnom kulinarskom prilogu nekog lifestyle magazina na Novoj TV. Ovako pripremljena pasta sa šparogma karakterističan je primjer ne samo zastarjelog kuhanja, nego i tržišne disfunkcionalnosti restorana.

https://www.instagram.com/p/vmINbqE8cV/

Ljudi s više novca takvu vrstu hrane ne žele vidjeti, jer su znatiželjni i jer podižu kriterije. Onima s manje novca, Laganini je naprosto preskup. Paste , fritaje i rižoti koštaju između 60 i 100 kuna. Laganini se naprosto mora repozicionirati.
Predlažemo suvremenije i čišće kuhanje, značajno manji jelovnik sa specifičnim a ne generičkim istarskim jelima, te zanimljiviji izbor pića.


Laganini u mnogočemu nije loš. Kruh izgleda lijepo, perfektno su nam ispohali masline, sir uz pljukance bio je puno ukusniji od samih pljukanaca, drže dobro maslinovo ulje (Salvela Aurum), povremeno imaju svježu ribu. Međutim, Laganini danas više nije konkurentan. U ponedjeljak u vrijeme ručka u Laganiniju nije bilo doslovno nikog, osim nas i vrlo ljubaznog i profesionalnog konobara.

 

LAGANINI
VRBIK 10b, Zagreb

HRANA +2/5  AMBIJENT -3/5  POSLUGA 4/5
sve kreditne kartice

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.