Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI TURIZAM U ISTRI Posjetili smo vilu braće Benvenuti u Kaldiru

benvenuti

Obitelj Benevenuti, vlasnici jedne od vodećih istarskih vinarija, nedavno su u Kaldiru otvorili vilu s nekoliko soba, jacuzzijem, grijanim bazenom i potpuno opremljenom kuhinjom i s biciklima za obilazak okolnih mjesta. Vila je optimalna za smještaj šestero ljudi. Radi se o malom i ekskluzivnom mjestu, koje samo nastavlja prirodni trend rasta vinskog turizma u Istri. Stancija Meneghetti još je prije desetak godina primala goste u nekoliko luksuznih soba i apartmana, da bi lani tiho prerasla u ozbiljan hotel s 25 soba. Franco Cattunar počeo je, pak, graditi smještajne kapacitete s pogledom na svoje velike i lijepe vinograde iznad Brtonigle.

Kaldir, malo mjesto kraj Motovuna u čijim su šumama neka od glavnih nalazišta bijelog tartufa, postao je poznat i po obitelji Benvenuti. Njihove mlade malvazije godinama su neizostavne na mnogobrojnim hrvatskim vinskim kartama, njihova odležana malvazija Anno Domini često dobiva međunarodne nagrade, dok su njihova slatka vina San Salvatore i Corona Grande, među najboljima u zemlji.

Kad smo ove zime posjetili Vilu Benvenuti, dočekali su nas vlasnici vinarije uz koje smo degustirali trenutno dostupne berb. U Vili su gostima na raspolaganju mlada, lanjska malvazija, Anno Domini iz 2015.godine, Teran iz 2013., Corona Grande iz 2015. te malvazija San Salvatore i muškat San Salvatore iz 2013. Usput govoreći, ovih smo dana na jednom rođendanskom ručku otvorili Coronu Grande iz 2009. koja je nevjerojatno opojna i intenzivna, te ispred sebe ima još puno godina života.

Zatim smo, naravno, probali čitav niz lokalnih proizvoda – od domaćeg istarskog pršuta, pancete i sira, do kroštula i voća iz njihova povrtnjaka i voćnjaka. Osim što se brinu o dvadesetak hektara vinograda, Benevenutiji sami uzgajaju ekološko voće i povrće. U Kaladiru smo boravili tijekom zime kada Istra zna biti pomalo tamna i depresivna. No, u okruženju Benevenutijeva imanja osjećali smo se više nego poletno. Lijeno, malo razmaženo, ali poletno. U atraktivnija godišnja doba, ova mala ali lijepa vinska vila može postati još jedna od atrakcija istarskog neobalnog turizma.

Uostalom, San Rocco, dvadesetak kilometara udaljen od mora, godinama je bio najbolji istarski hotel. Što više objekata poput Vile Benvenuti, koji spajaju iskustvo vrhunskih vina s idiličnim ambijentom i jako udobnim smještajem, učinilo bi unutrašnjost iste još privlačnijom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.