Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Frescobaldijev Alìe još je jedan jako dobar luksuzni rose

alie-g

Trend luksuznih lifestyle rosea raste i na našem tržištu. Oni se svi odlikuju blijedom bojom, luksuznim bocama koje podsjećaju na šampanjce, nešto višim cijenama od standardnih rosea te imenima s MTV-a (osim Miravala, koji jest povijesni naziv tog provansalskog  imanja). Tako smo poslije Whispering Angela i Miravala, za ovo proljeće i ljeto dobili još i Alìe, vino nazvano po morskoj nimfi koje se, osim u normalnim buteljkama prodaje, naravno, u magnumima. Alìe je relativno novi rose velike toskanske kuće Frescobaldi, koji dolazi s njihova imanja Ammiraglia u Maremmi na toskanskoj obali.

Alìe je napravljen od 98 posto syraha i 2 posto vermentina, bijele sorte koja je u zadnjih desetak godina ponovo postala prilično popularna, i koja se u Francuskoj zove rolle. Baš kao i Whispering Angel i Miraval, Alìe je namijenjen mlađoj barskoj i klupskoj publici, što znači da bi trebao biti zanimljiv restoranima poput Noela, Timea ili Barbieri’sa. Baš kao i Whispering Angel i Miraval, Alìe je ustvari odlično vino.

Ima nešto jaču boju od Whispering Angela s vidljivim crvenkastim rubom, ali još uvijek spada u žanr blijeđih rosea. Na nosu se, uz očekivane trešnje i jagode, osjete korica limete uz malo onog tipičnog, fermentacijskog mirisa vinskog podruma, dok je na okusu Alìe neobično mineralan, gotovo slan i vrlo čvrst, s tek lagano slatkim, voćnim završetkom. Snažna struktura i naglašena mineralnost omogućuju Alìeu prilično širok gastronomski raspon; u raznim tekstovima o tom vinu kao gastro partneri dosad se najčešće spominju dimljeni losos, kavijar i jači sirevi poput  parmezana i manchenga. Mi smo ga, međutim, kušali uz još opakiji stilton, s kojim se slasno složio. Alìe je vino koje će gotovo sigurno postati popularno i u Hrvatskoj. Ono je naprosto lijepo, žovijalno, lakopitko, a istodobno kompleksno i karakterno.

Gastropreporuka Osim žešćih sireva i dimljenog lososa, ovo je vino zapravo optimalno za sashimi od tune, za srdele i inćune s gradela, za pečenu piletinu, kao i za pršute i bresaole.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.