Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Noelu je sinoć gostovao Bouvet Ladubay, proizvođač vrhunskih pjenušaca iz Loire (koji nisu skupi)

benoit

“Početkom dvadesetog stoljeća mi smo proizvodili između šest i sedam milijuna boca pjenušavih vina. Istodobno, cijela Champagne proizvodila je oko 14 milijuna boca,” naglasio je Benoit Defranoux, direktor prodaje te ugledne tvrtke, čija su se vina u petak 3. ožujka predstavljala u Noelu. Bouvet Ladubay, smješten u Samouru u dolini Loire, jedna je od najvažnijih i najuspješnih francuskih vinarija izvan Champagne, koja se specijalizirala za pjenušava vina.

Zahvaljujući Vivatu, Bouvet Ladubay prisutan je na hrvatskom tržištu već dugo godina, a njegov omjer cijene i kvalitete prepoznali su vlasnici brojnih zagrebačkih kafića i barova, pa se čaša Bouvetova živahnog Rosea može popiti za manje od trideset kuna i u kvartovskom kafiću poput Leonea, i u središnjem gradskom baru Dežmanu, čija je poduzetna voditeljica Andrea Klemenčić prisustvovala jučerašnjoj večeri.

Večer u Noelu počela je Brut Zerom, pjenušcem bez dodatka šećera koji se prirodno dobro složio sa slanim Gillardeau kamenicama i slatkim repovima škampa s hrskavom rižom. Zatim smo prešli na bijeli La Nonpareille iz 2015. godine. Radi se o mirnom vinu napravljenom od chenin blanca, jedne od ključnih sorti doline rijeke Loire, koja se kod nas ne uzgaja.

La Nonpareille je vino laserski prodorne strukture, s jako velikim potencijalom dozrijevanja. Prošlog smo ljeta uživali u izvrsnim buteljkama iz 2010. godine, koje se  nažalost više nigdje ne mogu nabaviti, jer se La Nonpareille proizvodi u svega nekoliko tisuća boca.

Poslije Nonpareille posluženog uz tjesteninu sa žabljim kracima prelivenu tekućom fritajom, došao je red na prestižni Bouvetov pjenušac Instinct, ovaj put iz 2012. godine, koji se točio iz Magnuma. Instinct, napravljen od 80 posto chenina i 20 posto chardonnaya, vino je kvalitete vrlo solidnih šampanjaca koje, međutim, košta dvostruko manje od najjeftinijih šampanjaca na našem tržištu (magnum Instincta u maloprodaji stoji oko 250 kuna).

Vrhunac večeri bio je, ipak, crni Les Nonpareils iz 2009. proizveden od cabernet franca, aromatičnog i vibrantnog oca cabernet sauvignona. Les Nonpareils iz 2009. godine bogat je, svjež, još jako mlad, s prekrasnim bouquetom u kojem dominiraju suho cvijeće, trešnje i višnje, i s umjerenih 12,5 posto alkohola. Budući da smo ga sinoć prvi put kušali, crni Les Nonpareils možemo uvrstiti u ona ovogodišnja otkrića, koja su nas ispunila s puno čistog zadovoljstva.

ladubay4

Crni Les Nonpareils pio se uz izvrsnu patku iz Green Egga, serviranu s neodoljivim hrskavcima s pistacijom: radilo se o spoju najboljeg jela i najimpresivnijeg vina večeri. Na kraju smo još imali čast kušati Ogmius, također iz boce velikog formata. Ogmius je pjenušac koji se proizvodi svega nekoliko puta u jednom stoljeću u posve iznimnim berbama, pa je tako od Drugog svjetskog rata do danas Ogmius napravljen 1947. 1977. i 2007. godine.

Riječ je o raskošnom, bogatom, velikom pjenušavom vinu koje može dozrijevati desetljećima. Vinske večere što ih svakog petka organiziraju sommelier Ivan Jug i chef Goran Kočiš prerasle su u zaista značajnu instituciju zagrebačke gastro scene, koja podjednako privlači goste i kad je riječ o malim, ekskluzivnim vinarijama poput Nikolaihofa i o demokratskim, velikim kućama poput Bouvet Ladubaya, kojem opseg proizvodnje nije smetao da unatrag nekoliko desetljeća pokupi više od šest stotina zlatnih medalja na raznim svjetskim natjecanjima. Za dva tjedna, u petak 16. ožujka, u Noelu gostuje Kabola, istarska vinarija koja upravo promovira svoj deset godina stari teran.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.