Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Decanter je proglasio Stevena Spurriera čovjekom godine 2017.

spurrier-decanter

Steven Spurrier (1941.) jedan je od najvažnijih svjetskih vinskih kritičara i publicista. Spurrier je ušao u vinski biznis kao vlasnik relativno malog pariškog dućana, prije skoro pedeset godina. Postao je svjetski poznat nakon što je organizirao famozno slijepo kušanje najboljih francuskih i kalifornijskih vina, na kojem su Amerikanci uvjerljivo pobijedili Francuze. Taj, presudni događaj u razvoju američke vinske industrije, kasnije je nazvan Pariška presuda po istoimenoj knjizi novinara Georgea Tabera. Posebno je zanimljivo da je jedan od glavnih junaka pariškog kušanja bio Miljenko Grgić, glavni enolog Chateau Montalene, čiji je chardonnay nadmašio burgundske grand crue. U posljednjih četvrt stoljeća Spurrier redovito piše u Decanteru, gdje obavlja i dužnost predsjedavajućeg na DWWA, Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama, svakako najvažnijem globalnom natjecanju vina.

Decanter je niskonakladni, ali visokoutjecajni londonski mjesečnik koji već desetljećima dodjeljuje titulu Man of the Year za posebne zasluge u vinskoj industriji. Tu su godišnju nagradu među ostalima dobili vlasnik Romanee Contija Aubert de Villaine i pokojni Serge Hochar, utemeljitelj izvrsne libanonske vinarije Chateau Musar. Nema nikakve sumnje da je Spurrier, koji se posljednjih godina bavi i proizvodnjom pjenušca na svom imanju u Kentu, zaslužio ovo više nego prestižnp priznanje.

Spurrier je jedan od svega nekoliko neupitnih svjetskih arbitara za dobro ili loše vino. Kako je Agrokor prije pet ili šest godina bio angažirao Spurriera kao konzultanta za svoje vinarije, Steven je relativno često boravio u Hrvatskoj. Tijekom jedne duge večere u Baltazaru predstavili smo mu neka, po našem mišljenju, najvrednija hrvatska vina. Zapisao je desetine stranica zabilješki a najviše su ga se dojmili Dingač Bura iz 2005. i Tomčev Rizling Amfora iz 2009. Osim što se briljantno razumije u vina, šarmantni Spurrier čovjek je enciklopedijskog znanja i ciceronovske retorike. Vrlo je malo ljudi koje smo upoznali, a koji nas stalno, iz susreta u susret, impresioniraju poput Spurriera.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.