Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako najnesuzdržanije uživati u Nicolas Francois Billecartu 2002. najbolje ocijenjenom šampanjcu lanjske godine

billecart

“Dakle, Nicolas François trebalo bi svakako pretočiti u karaf,” preporučuje Eric Buiron, direktor prodaje Billecart Salmona i poznati francuski sommelier, koji je radio u nizu restorana s Michelinovim zvjezdicama, uključujući i onaj u raskošnom Grand Hotel Intercontinentalu u Parizu.  “Karaf omogućuje aromama u Cuvee Nicolas Françoisu da se delikatno razotkrivaju, te omekšava mjehuriće. Zanimljivo je da se boja vina pojačava dekantiranjem.”

Nicolas François Billecart iz 2002. godine najbolje je ocijenjeni šampanjac u 2016. britanskom magazinu Decanteru: Decanterovi suci dodijelili su mu čak 99 bodova, samo jedan manje od savršenog rezultata. U zadnjih smo šest ili sedam mjeseci imali prigodu i zadovoljstvo uživati u ovom fantastičnom vinu u vinoteci Svijet vina, budući da Acrobat Dine Kušena, koji je vlasnik te vinoteke na Prisavlju, već dulje vrijeme uvozi Billecart Salmon .

https://www.instagram.com/p/BNcjuIchAPB/?taken-by=champagne_billecart_salmon

Cuvee Nicolas François nazvan je po utemljitelju ove ugledne šampanjerije iz Mareuil sur Aya, osnovane 1818. godine: o renomeu Billecart Salmona dovoljno govori činjenica da ga Hachette u svojim godišnjim vinskim vodičima svrstava u drugi rang najboljih šampanjerija uopće, odmah iza Kruga i Salona.

Cuvee Nicolas François sastoji se od 60 posto crnog pinota i 40 posto chardonnaya. Vino je ekscentrično snažno, neobično masivnog tijela za šampanjac, ali i savršeno elegantno: kombinacija intenziteta, egzotičnih i moćnih aroma (od manga i bergamota do pečenih lješnjaka) i potpune, skoro savršene zaokruženosti, donijela mu je tih famoznih 99 bodova. Gospodin Buiron drži kako Nicolas François predstavlja logičnu ekstenziju najboljih značajki Billecartova stila.

Eric Buiron naglašava izrazitu kompleksnost i svježinu Billecarta u konkurenciji luxury cuveea

Kad smo ga upitali kako gleda na to vino, u usporedbi s drugim klasičnim šampanjcima iz luxury cuvee ranga, poput Cristala i Perignona, odgovorio je kako je François Nicolas vino izrazite kompleksnosti i svježine. Billecart Salmon, vinarija koja je u Hrvatskoj prisutna već dugo godina, čiji suvlasnik Denis Billecart Salmon redovito posjećuje našu zemlju, u zadnjih je nekoliko godina doživjela značajan komercijalni uzlet. Billecart danas prodaje gotovo dva milijuna boca.

Uveo je i neke netipične linije poput Sous Bois, šampanjca proizvedenog u drvetu: Billecart se sve do Sous Bois nikada nije upuštao u korištenje hrastovih bačvi. Buiron drži da se tu ne radi o bitnoj promjeni stila, nego o jednom proizvodu koji je, kako kaže, odlično prošao na tržištu. Šampanjac je, neovisno od pojedinih brandova koji konstantno povećavaju prodaju, već godinama u povlačenju. Prosecco je na svjetskom tržištu definitivno prestigao šampanjce; danas se već može govoriti o skoro 400 milijuna prodanih boca prosecca godišnje. Billecartov direktor prodaje pokazao je prilično puno razumijevanja za svjetski trijumf prosecca: “Proizvođači prosecca odradili su golemi marketinški posao u vrijeme kad se svijet suočavao s najvećeom ekonomskom krizom unatrag dugo vremena. Uspjeh prosecca svjedoči o različitostima u industriji pjenušavih vina.  Međutim, šampanjac mora inzistirati na ekskluzivnosti i vrhunskoj kvaliteti. Šampanjac je samo jedan, što se mora dokazivati beskompromisnom kvalitetom.”

Premda Billecart Salmon spada među Grande Marquees, dakle u konzorcij klasičnih, davno etabliranih šampanjerija, gospodin Buiron vrlo je otvoren prema growers champagne pokretu: “Momci koji to rade pokazuju različitosti u samoj Champagni.  Oni svojim vinima svjedoče o različitim ali prepoznatljivim terrorima unutar Champagne.” Billecart Salmon jedna je od relativno rijetkih vrhunskih francuskih i svjetskih vinarija, koje su kontinuirano prisutne na hrvatskom tržištu. Baš zbog te stalne prisutnosti, kod nas nije osobito teško nabaviti Cuvee Nicolas François iz izvrsne 2002. godine. Radi se uistinu o jednom od najboljih šampanjaca na svijetu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.