Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stigli su rosei iz najnovije berbe. Antinorijev Scalabrone neobičan je i jako dobar

scalabrone-g

Vinoteke se polako pune buteljama iz lanjske berbe. Među prvima na police, naravno, dolaze rosei. A među roseima, jučer nam je u Vivatovoj trgovini u Martićevoj ulici zapeo za oko Scalabrone iz Bolgherija, čijoj smo berbi prisustvovali prije nekih šest godina kad smo posjetili impresivno lijepo Antinorijevo imanje Guado al Tasso.

Guado al Taso najpoznatiji je po istoimenom skupom vinu koje redovito dobiva vrlo visoke ocjene. Scalabrone, jedno od četiri vina s Guada al Tassa, proizvodi se od cabernet sauvignona, merlota i syraha. Čini nam se da je u berbi 2016. cabernet odigrao iznimno značajnu ulogu. Naime, ono što lanjski Scalabrone izdvaja od većine tipičnih ružičastih vina, jesu zamjetne biljne nijanse na nosu, kao i lagani biljni aftertaste.

Ovi elementi, naravno, dolaze od cabernet sauvignona, i izvrsno funkcioniraju kao korektiv inače snažnom zrelom voću u novom Antinorijevu roseu. Rezultat je višeslojno, solidno strukturirano koje spada u modernu, čvrstu generaciju rosea, dakle su brosee, baš poput famoznog provansalskog Miravala, s tim da Scalabrone ima mnogo snažniju boju koja pomalo podsjeća na ciklame. Scalabrone je ultrapitko vino (buteljka nam je otišla za sat i pol) koje se može piti samo, ali i uz dosta širok raspon jela, od snackova do pršuta i kulena. Scalabrone je jedno do onih pića uz koje možete proslaviti konačni kraj zime, te nekako izvrsno odgovara prvim  zaista toplim danima.

Gastropreporuka Dimljeni bademi i indijski oraščići, parmezan, grana padano, tvrdi kozji sirevi, pršut, kulen,panceta , ali i srdele, inćuni, gavuni

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.