Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Je li Miraval iz 2015. idealni Brose?

miraval-glavna-001

Prodaja ružičastih vina u svijetu, a osobito u Sjedinjenim Državama, dramatično raste. Prema Nielsenovu istraživanju iz 2014. godine, u Americi se prodalo 41 posto više buteljki rosea nego godinu dana ranije, i to za 53 posto više novca!

To znači da je rose zabilježio desetak puta veći rast prodaje, od prosječnog rasta prodaje svih drugih vina u Sjedinjenim Državama! Nielsenovo istraživanje ovu eksploziju potražnje za ružičastim vinima pripisuje muškarcima. Dok se još nedavno tvrdilo da su rosei ženska vina, pa su zato vinari u njima gotovo uvijek ostavljali ponešto neprevrelog šećera, danas se sve više muškaraca okreće roseima. Kako bi artikulirao taj novi trend muške potražnje, magazin Details izmislio je sjajnu riječ Brose (od bro, brother).

A braća Perrin (jednog od članova obitelji Perrin, Matthieua Perrina, Kult Plave Kamenice nedavno je intervjuirao) upravo su proizvela idealnotipski Brose, Chateau Miraval iz 2015. godine. Miraval iz 2015., što smo ga kušali u našem omiljenom baru Dežman na početku Tuškanca, jedan je od prilično rijetkih slanih rosea. Doslovno slanih.

Ovo vino, proizvedeno od grenachea, cinsaulta, rollea i syraha, izrazito je mineralno, s laganim, ali itekako vidljivim slanim nijansama, i bez imalo slatkoće. Na nosu prevladavaju cvjetne nijanse,s tek ponešto citrusa i sušenog bobičastog voća (maline, jagode), dok je u ustima svježe poput ljetnog pljuska poslije sparnog dana. To blijedo, elegantno, suzdržano vino uvjerljivo je najbolji Miraval dosad.

S obzirom na svoju veliku popularnost, Miraval iz 2015. godine mogao bi promijeniti globalnu percepciju o ružičastim vinima: ona više neće morati biti prepuna voća i bar donekle slatkasta. Mirna ružičasta vina odrastaju i postaju jednako ozbiljna kao i veliki ružičasti šampanjci. Što je sve još relativno novo.

Podsjetimo, prije samo tridesetak godina bijeli zinfandel, ustvari slatki rose napravljen od tribidraga, bio je uvjerljivo najprodavanije američko buteljirano vino; obitelj Krug tek je razmišljala o puštanju u promet svojeg prvog rosea, brinući se hoće li on narušiti imidž te besprijekorne šampanjerije, a slovenski su vinari svoje ružičaste brendove potpisivali s damski rose, naglašavajući tako slatkoću i tržišnu svrhu tih vina. A danas, eto, imamo mineralni, slani, podigrani Miraval, koji je svoje vlasnike, Angelinu Jolie i Brada Pitta, iskoristio kako bi došao do masovne publike, ali koji je iznimno strogo, neglamurozno, i jako, jako ozbiljno vino.

Gastropreporuka Ovo je prvi rose koji preporučujemo uz kamenice. Odličan je i uz škampe i kozice, dagnje i kunjke, pršut i ne baš premasne kobasice. Mi ga, međutim, najčešće pijemo samog.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.