Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hoće li Talijani ovim izumom promijeniti raspravu o plutenim i navojnim čepovima u vinskoj industriji?

sughera-g

Specijalizirani portali ovih dana dosta pišu o tvrtki Labrenta iz Vicenze, izumitelju nove generacije vinskih čepova koji pogađaju u srce velike rasprave koja se vodi među vinarima. Labrenta je u suradnji sa Sveučilištem u Trentu razvila Sugheru, novi koncept plutenog čepa koji bi, tvrde, mogao riješiti jedan veliki problem u vinskoj industriji. Godišnje se u svijetu buteljira dvadesetak milijardi boca vina, 50 posto zatvara se plutenim čepovima. U 95 posto slučajeva pluto dolazi s Mediterana, iz Portugala, Španjolske, sa Sardinije. “Taj se svijet dijeli u dvije kategorije”, objasnio je za De Gustare osnivač Labrente Gianni Tagliapetra, “Prva su prirodni čepovi iz jednog komada, najkvalitetniji ali i veliki trošak za vinare, 20-30 centi naviše po čepu (najbolji čepovi koštaju oko jednog eura). Druga kategorija su čepovi koji se rade od usitnjenih ostataka pluta lijepljenog poliuretanskom smolom. Njihova je cijena šestina cijene čepova iz jednog komada.” Čepovi iz jednog komada zbog skupoće se koriste samo za vrhunska skupocjena vina. No i jedni i drugi imaju isti problem – TCA. Riječ je o kemijskom spoju koji kvari čepove, izaziva odbojan “miris po čepu” i zbog kojega su bačene boce i boce dragocjenih vina. Labrenta je izumila čepove od mješavine termopolastičnih materijala u prahu koji se komprimiraju bez ljepila. Glavni sastojci su sterilizirani prah visokokvalitetnog granina pluta i vezivni spoj koji čep drži na okupu. Glavna inovacija u Sugheri je sigurnost, mogućnost da se na takvim čepovima razviju nepoželjni spojevi praktički je ravna nuli, tvrde proizvođači. 

Ako pogode potrebe tržišta, osnivači Labrente ući će u dobar posao. Tržište plutenih čepova okreće deset milijardi eura godišnje. Labrenta je lani prodala 6,6 milijuna eura Sughera čepova, promociju su fokusirali na Novi svijet jer su tamošnji vinariji otvoreniji za alternative tradicionalnim plutenim čepovima. Neki od najvećih, Penfolds primjerice, potpuno su prešli na navojne čepove.  Sughera je, kažu u Labrenti, najbolje od oba svijeta. “Konvencionalni pluteni čepovi održavaju se zbog toga što su dio tradicije, prirodni su i imaju određenu poetiku, a to su sve vrijednosti do kojih vinari drže”, kaže Taglijapietra. Iako se prelazak na sigurnije alternative čini samorazumljivim, rasprava o čepovima unutar vinske industrije je teška i vodi se više u kulurološkoj i psihološkoj nego tehnološkoj sferi. Većina vatrenih pristaša korištenja tradicionalnih plutenih čepova to brani iracionalnim argumentima, poput poetike o kojoj priča Tagliapetra, uvjerenja da ritual neće biti isti ako se vino bude drugačije odčepljivalo i slično. Labrenta je veliki, stari talijanski proizvođač čepova za industriju pića, rade od 1971. i pioniri su ekološke proizvodnje na tom području. Prema njihovim podacima, izvoz Sughere raste 50 posto godišnje i trenutno su prisutni na tridesteak tržišta. Najjača su SAD i Španjolska. To je još uvijek vrlo mali udjel u golemom tržištu vinskih čepova, ali moglo bi biti i znak promjene. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})