Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto vlasnik Burger Kinga daje 1,8 milijardi dolara Popeyesove čudne mashupe od piletine

popeyes

Korporacija Restaurant Brands International,vlasnik Burger Kinga i kanadskog lanca Tim Hortons specijaliziranog za kavu i krafne, potvrdila je jedno od najvećih spajanja u fast food industriji. Za 1,8 milijardi dolara kupuju Popeyes Louisiana Kitchen, superpopularni lanac koji se proslavio cajun Restaurant Brands Nude premiju od 20 posto na Popeyesovu cijenu dionice, što je tu cijenu na buzi odmah podiglo za 19 posto, na 79 dolara.  Fanovi ne pokazuju jednako oduševljenje. Twitter su preplavile zabrinute reakcije. Popeye je simpatičan brend koji je osvojio publiku neobičnim mashupima poput Chicken Waffle Tendersa, marinirane piletine pohane u smjesi za vafle i ljudi se pitaju hoće li ga vlasnik Burger Kinga utopiti u svom golemom sistemu i Excel tablicama.

O preuzimanju Popeyesa počelo se pisati prošlog tjedna. Nagađalo se da Restaurant Brands razmišlja o kupovanju još jednog lanca, El Pollo Loco.  Direktor Restaurant Brandsa Daniel Schwartz u priopćenju je potvrdio da traže još jedan “jaki brend kojemu bi ubrzali rat i otvorili nove restorane u Americi i svijetu”. 

Popeyes se pod sloganom “Louisiana fast” proširio na 2600 restorana u svijetu. Kompanija je osnovana u New Orleansu 1972., danas joj je sjedište u Atlanti. Direktorica Cheryl Bachelder kaže da su uspjeli zahvaljujući povjerenju i dobrim odnosima s vlasnicima franšize. Popeyes je jedna od rijetkih fast food firmi u Americi koja je tvrdila da podizanje minimalne plaće u Americi neće biti problem njihovim franšizerima. “Prilagodit ćemo se većim troškovima kao i uvijek”, rekla je 2015. Bachelder za CNN, “Život ide dalje.” Popeyes ima dobre poslovne i financijske performanse i Restaurant Brandsu će dati značajan doprinos u borbi s glavnim konkurentima poput McDonald’sa, Wendy’sa, KFC-a. Zbog jake prodaje Burger Kinga Restaurant Brands trenutno je zanimljiviji investitorima od spomenutih lanaca, vrijednost dionice u 2017. im je nporasla 20 posto. Vlasnik Pershign Squarea Bill Ackmann, jedan od najpoznatijih investitora aktivista ima 18 posto udjela, a Warren Buffett 4 posto. Kad pored toga uzme u obzir da su franšize specijalizirane za piletinu trenutno najjača stvar na tržištu, visoka ponuda za Popeyes čini se razumnijom.

  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.