Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chefovi Rudolf Štefan i Hrvoje Zirojević ovoga ljeta kuhaju u New Yorku na poziv Daniela Bouluda

nyc-g

Citymeals on Wheels Chefs’ Tribute jedan je od centralnih njujorških ljetnih gastro događaja. Svake godine na poziv njujorškog chefa Daniela Bouluda, najbolji chefovi iz jedne svjetske regije dolaze kuhati s njujorškim i američkim chefovima, na događaju koji okuplja stotine gostiju. 

Prošle godine tema je bila latinoamerička kuhinja, a ove godine 12 lipnja na 32. izdanju, jaka selekcija chefova predstavlja mediteranske regionalne kuhinje. Zajedno sa chefovima iz Italije, Baskije, Katalonije, Portugala, nastupaju i dva genijalna Dalmatinca, chef šibenskog Pelegrinija Rudolf Štefan i splitski chef Hrvoje Zirojević. “Najbriljantniji umovi koji danas kuhaju u New Yorku, Americi i inozemstvu osmislit će i prezentirati mediteranska jela i svoje interpretacije kuhinje te regije”, najavio je Daniel Boulud, supredsjedatelj organizacije Citymeals on Wheels. Poziv za Zirojevića i Štefana dobar je pokazatelj rasta dalmatinske gastronomije u kojoj su Štefan i Zirojević predvodnici već godinama, ali i rasta dalmatinskih turističkih destinacija.

Citymeals on Wheels jedan je od centralnih njujorških ljetnih gastro događaja

Chefs’ Tribute u Rockefeller centru ima relativno kratku, ali značajnu povijest. Organizaciju Citymeals of Wheels suosnovao je veliki James Beard, kako bi starijim Njujorčanima koji ne mogu izlaziti iz svojih domova osigurao pristup dobroj hrani. Godine 1985. chefovi Larry Forgione i Jonathan Waxman pokrenuli su Citymeals on Wheels Chef’s Tribute s idejom da taj događaj bude velika gradska proslava Beardova rođendana i odavanje počasti njegovoj vrijednoj inicijativi.

Chef Daniel Boulud

Beard je, nažalost, preminuo uoči prvog Chef’s Tributea, ali manifestacija se nastavila, kao uspomena i posveta njegovu doprinosu američkoj gastronomiji i New Yorku. Ove godine na Chefs’ Tributeu okupit će se više od 1000 gostiju. Domaćin događaja je restoranska grupa Patina. Chefovi nemaju posebnih propozicija za sastavljanje menija, osim relativno ograničenog budžeta, riječ je o neformalnom ljetnom festivalu ozbiljnog kuhanja, što određuje i koncept menija. “Namirnice se u pravilu nabavljaju lokalno, zbog propisa i budžeta vrlo je komplicirano bilo što unijeti ili slati odavde u New York, ali već sam u kontaktu sa svojim chefovima tamo”, rekao nam je Zirojević u srijedu u kratkom razgovoru.

Kreacije chefa Hrvoja Zirojevića

Poziv na Chefs’ Tribute Zirojević je dobio zahvaljujući svom vrlo uspješnom profesionalnom gostovanju u Japanu prije dvije godine, kad je kuhao na nizu događaja kojima se obilježavala 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana, uključujući event sa sedam vodećih japanskih chefova. No, i ako ne pratite profesionalnu hrvatsku gastro scenu, dovoljno je pratiti Instagram profile američke i europske celebrity A lige, od Beyonce do Bona Voxa, Zirojevićeve kreacije u palmižanskom Laganiniju teško će vam promaknuti. Zirojević nam je u otkrio neke detalje svog menija za New York, koji uključuje njegove poznate okuse i kombinacije, poput sirovog morskog pjata i dimljene sabljarke sa crvenom narančom i pepelom od crnih maslina.  “Gosti će uživati u inovativnim i ekspresivnim kreacijama koje slave kulturu i energiju regije,” najavljuje Daniel Boulud, “Bit će nam privilegij sudjelovati u tome”.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.