Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kušali smo maurino, novu sortu iz Belićeve šampionske kolekcije istarskih maslinovih  ulja

belic-maslinovo-ulje

Buža je 2009. dobila 92 boda. Ascolana 2010. 94 boda, pa ponovo 2011. 894 boda. Buža iz 2012. osvojila je 96 bodova. Itrana iz 2013. 97 bodova. Bjelica iz 2014. također 97 bodova, kao i buža iz 2015. Bjelica je ponovila 97 bodova 2016. Da bi rosulja za 2017. također bila ocijenjena s 97 bodova ! Riječ je o fascinantnom šampionskom nizu Duilia Belića u Flos Oleiu, najvažnijem maslinarskom vodiču na svijetu: ovim bodovima treba dodati i podatak da su Belićeve buže dvaput ušle među petnaest najboljih ulja na svijetu.

Duilio Belić, bankar po profesiji, jedan je od pionira proizvodnje monosortnih maslinovih ulja u Hrvatskoj. Njegov je frantoio još prije mnogo godina postavio standarde za ulja koja idu uz krvave steakove, dok je bjelica prepoznata kao idealan partner crnoj gorkoj čokoladi. Kolekciji od desetak izvrsnih monosortnih ulja (Belić, naravno, proizvodi i kupažu Selekcija koja se već dugo vremena nalazi, primjerice, na Esplanadinim stolovima). Duilio Belić od aktualne je berbe dodao i maurino.

Maurino je talijanska sorta, koja se opisuje kao delikatna i nježna.U istarskim, za masline rubnim klimatskim uvjetima, Maurino postaje izrazito voćan na nosu, s blagom gorčinom i diskretnom pikantnošću na okusu. Belićev maurino, koji je zasad u probnoj fazi, možda jest blag u usporedbi s rosuljom i frantoiom, ali nosi prepoznatljivi pečat istarskog terroira. Taj je terroir zaista toliko prepoznatljiv da je Istra, ponovimo još jednom, proglašena najboljom svjetskom maslinarskom regijom.

Što treba znati monetizirati. Duilio Belić u tom se poslu očito dobro snalazi: obitelj Belić danas proizvodi desetak tona ulja, od čega čak 40 posto izvoze. Svo ulje dolazi iz njihovih maslinika u okolici Fažane i Peroja. S otkupom su prestali prije nekoliko godina. Masline se prerađuju u uljari u Balama.

Uz  maurino, ovih smo dana kušali frantoio, bjelicu i rosulju iz izvrsne lanjske berbe. Belićeva Rosulja, ocijenjena s 97 bodova, na nosu ujedinjuje značajke vrhunskog novozelandskog sauvignon blanca: s jedne strane voćnost, a s druge zelene, biljne elemente. U ustima je, pak, dramatično gorka, da bi se na aftertasteu osjetili ljutina karakteristična za blaže čilije, popu  recimo jalapena/chipotlea. Radi se o fenomenalnom ulju za hranu s bazično snažnim okusima i aromama poput  vrganja, lisičarki i crnih trubača iz šume, te vrhunske sirove ili polusirove tune iz mora. Također, voljeli bismo vidjeti kako se ponaša u tartar bifteku.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.