Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šampionski Veraldin Istrian napokon je stigao u dućane

veralda-g

Lanjskog je proljeća cijelu hrvatsku vinsku javnost zapanjila vijest da je Veraldin Istrian iz 2015. godine osvojio platinastu medalju i 95 bodova na Decanterovu Svjetskom prvenstvu (DWWA) za 2016. godinu. Riječ je o dosad najvažnijem relevantnom međunarodnom priznanju za bilo koje istarsko crno vino. Osim toga, još su dva čimbenika utjecala na faktor iznenađenja.

Prvo, Veralda iz Brtonigle poznata je po dobrim vinima, ali i po nekonzistentnosti svoje proizvodnje. Njene buteljke variraju od prosječnih do jako dobrih, ali dosad se nije uspjela uvrstiti među elitne istarske vinarije. Drugo, i teran i refošk su sorte kojima treba vremena: prilično je neobično da posve mladi teran ili refošk osvoji 95 bodova.

Prošle smo subote napokon u miru radne sobe kušali nagrađeni Istrian. Riječ je o zaista izvrsnom vinu, prekrasne ljubičastocrne boje, prepunom tamnog voća, vrlo svježem ali nimalo kiselom, s lijepom, skoro pa baršunastom teksturom. Veraldin Istrian spada među rijetka elegantna, ispolirana vina od refoška, što je sigurno utjecalo na visoku Decanterovu ocjenu. Istrian je tek nedavno ušao u širu distribuciju. U Zagrebu se može nabaviti u Vivatu.

Gastropreporuka Zbog udružene sočnosti, svježine i dubine, Istrian je idealno vino za steakove, janjetinu s ražnja ili zrele sireve

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.