Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konobarica iz Hrvatske napisala je brutalno realno pismo mladim kolegama: ‘Ne, ne može svatko konobariti!’

konobarica

Portal Barmen.hr objavio je zanimljiv članak jedne konobarice s očito solidnim profesionalni iskustvom. Potaknuta onom nesretnom državnom kampanjom za zapošljavanje mladih, autorica svoje predstavljanje realnosti konobarskog posla početnicima, počinje pitanjem:“Odlučili ste postati konobar? Nagovorila vas je reklama sa Lanom Jurčević…. jer za sve je kriv HZZ. Ok. Ajmo prvo definirati jednu stvar. NITKO, ali nitko vam neće prići i reći da imate zakon posao, barem ne onaj tko ga je ikada radio”.  Evo kako konobarenje zapravo izgleda. 

  1. Zaboravite veze

Jedna od najprepoznatljivijih stvari u konobarskom poslu su prekovremeni sati. “Teško je partneru objasniti i činjenicu da ste nakon 14-satne smjene odlučili stati i popiti pivo da “resetirate” mozak”, piše konobarica, “Ako to ne napravite, vrlo je vjerojatna stvar da ćete nervozu prenijeti direktno u vaš odnos”. Problem je još veći kad partneri nemaju osobnog iskustva s konobarskim poslom pa “ne mogu shvatiti da je vama u glavni inventura, da vas je isprovocirao gost, da ste imali manjak”, da vam je nesposobni kolega digao tlak i da gost nije htio platiti jer se želi prošvercati za kavu. Autorica piše da je svjedočila i brojnim vezama kolega koje sup reživjele sezonski rad, ali uglavnom su to bili parovi koji rade sličan posao.

2. Pamćenje se vježba

Svi u lokalima nailazimo na početnike koji nas dvaput pitaju što smo htjeli naručiti ili nekoliko puta hodaju od stola do šanka provjeravati što je u ponudi. Nelagodu prema zapisivanju narudžbi autorica opisuje kako tipičnu početničku grešku:“Vaša dva najbolja prijatelj abit će blok i kemijska”, piše, “Pamećenje se povećava s vremenom i dobrim poznavanje asortimana u lokalu. Nakon nekog vremena počnete ‘čitati ljude’…još bolja stvar je da s vremenom zapamtite ono što piju stalni gosti i oni to obožavaju”. Novim konobarima najgore je kad stalni gosti počnu naručivati “ono svoje” ili ih naprosto pošalju “po svoju konobaricu”. DAkle, blok i kemijska ili radije nemojte raditi ovaj posao.

3. FBI ili odustajanje

“Morat ćete čitati misli i čitati s usana”, upozorava ova iskusna konobarica nove kolege. Posebno u noćnim klubovima, gdje će se “nagledati svega” i uglavnom neće moći čuti narudžbe, zbog glasne glazbe i pijanih gostiju koji jedva govore. “Naučit ćete čitati govor tijela, pantomimu, znakovni jezik, čitanje s usana i čitanje misli (nagađanje više…). Nakon uspješno odrađenih par mjeseci možete raditi za FBI”, piše.

4. Brutalno radno vrijeme

Htjeli oni to ili ne, posao konobarima uzima većinu života. “Radit ćete masu noćnih smjena, vikende završavati kad se svi vaši tek vraćaju iz izlaska. A praznici, pitate me? Zaboravite, kada svi odmaraju i spajaju dane za produžene vikende, vi se za te dane pripremate da budu najradniji ikad. Dvokratne i noćne smjene vam ne ginu”, piše autorica. Kada i završi radno vrijeme, nastavlja, slijedi spavanje do poslijepodnevnih sati a onda počinju i privatni problemi. “Dok vaši frendovi bezbrižno cugaju na plaži, vi ćete se znojiti pod tendama i trčati po terasama, žao mi je ali to je jednostavno tako” Dobra strana posla je da udaljavanje od prijatelja i partnera nadomještaju nova prijateljstva s kolegama s posla. 

5. Kako ne zapeti u konobarenju

Većina ljudi u konobarski posao ulazi bez namjere da im on postane profesija, riječ je o sezonskim, kratkim poslovima obično za vrijeme studija, da se skupi novac za auto ili nešto drugo. No konobari često nastavljaju raditi jer im to postane siguran izvor prihoda, a to svakome treba. “Onda se uhvatite da konobarite i nakon 7 godina”, piše autorica, što nije najzdravije rješenje. Postoji realna opasnost da konobarenje čovjeka odvuče od drugih karijernih planova. “To je turbo zabavan, težak, iscrpljujući posao gdje ste na kraju dana umorni ko psi ali i iznimno zadovoljni”, zaključuje,. Okruženima ljudima, u tom neobičnom poslu, konobarima vrijeme leti. “Ako imate neke planove da razvijate karijeru u nekom drugom smjeru, pazite da se ne otegne”, upozorava konobarica.

6. Nije sve u nošenju pića

Naravno, barem pola posla u kafićima i klubovima su dosadne i naporne nužnosti, i neki izrazito neugodni poslovi, “čišćenje wc-a (rigotine, kondomi, opušci….) gdje kreativnost gostiju nema kraja”, započinje svoj niz autorica. Poliranje pribora za jelo, čišćenje masnih filtera perilica posuđa, slaganje ambalaže, punjenje hladnjaka, nošenje gajbi…fizički najteži poslovi obično se rade na kraju smjene, kad su konobari već iscrpljeni. “tako da vam stvarno znaju ubiti volju za životom”. 

7. Fizička izdržljivost

Iako gosti primjećuju konobare samo u onih nekoliko koraka koliko se bave njihovi stolom, riječ je o fizički izuzetno napornom poslu. Konobarenje je posao izdržljivosti, sa smjenama od 10 do 14 sati bez odmora, špicama u kojima konobari ne stignu ni jesti ni na toalet, pun stresa i nepredviđenih situacija. Nedavno smo pisali o Eaterovom eksperimentu, u kojemu su mjerili koliko pomoćni barmen zaista fizički radi u jednoj prometnoj noći. Kafići i klubovi su bootcamp, zaključio je Eater, baš kao i autorica teksta o konobarskom poslu: “Konobarenje je vojnički poligon!

8. Stres zbog novca

Baš kao što se i čini na prvi pogled, konobari neprekidno računaju i moraju biti vješti u tome. Manjak koncentracije obično znači manjak u kasi. “Dešavaju se razne stvari”, piše konobarica, “kolege naplate vaše stolove (namjerno i nenamjerno), krivo vratite novac, gosti sakriju jedan od računa prije naplate…Nije to uvijek namjerno, dešava se da zapišu nešto bitno na račun i spreme ga, na vama je da u svakom trenutku znate što ste i kome poslužili i naplatili”. Oni koji nisu vješti s brojkama, zaključuje, najbolje da zaborave na konobarski posao.

9. Ali konobarenje je ipak jedan od onih posebnih poslova

Vjerojatno nikad nitko nijednom konobaru nije rekao da ima sjajan posao. Ali kad se radi ozbiljno i profesionalno, konobarenje je nešto posebno. Brinuti po cijele dane da ljudi budu sretni, sigurno ostavlja na pozitivan trag na čovjeku.Tako će točno započeti jedino pitanje koje će vas redovito izbaciti iz takta. “Ovo je posao na kojem se brusite fizički, intelektualno, psihički i na sve ostale načine…Posao ima toliko segmenata u koje se možete zaljubiti da je to predivno. Možda ste oduševljeni kavom, želite znati sve o njoj, najsretniji ste kada dobijete komentare tipa “ovo je najbolja kava koju sam ikad popio/la”…Mnogi su se otisnuli u ovom smjeru i postali bariste…Možda otvorite svoju pržionicu, napišete knjigu, izmislite nešto novo i nešto divlje….zašto ne?” Kad se tome dodaju kokteli, pića, hrana, glazba, mogućnost vođenja barova i klubova, očito je da konobarski posao može biti ulaz u bilo koju karijeru u ugostiteljstvu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.