Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S ovom klasičnom indijskom tehnikom začini će u vašim jelima procvjetati kao nikad

zacini-blooming

Ako kuhate sa začinima, vjerojatno ste već prerasli kupovanje začina u prahu i počeli kupovati cijele začine; korijander, kumin, kardamom, klinčiće, zvjezdasti anis, razne vrste čilija i papra…I sigurno kuhanje započinjete suhim prženjem začina i mljevenjem. Prženje je osnovni način da iz svojih začina izvučete njihove prave arome. Možda ste nabavili električni mlin za začine, ali poslužit će i stari mlinac za kavu ili, najbolje, avan. Začine možete samljeti krupnije ili sitnije, ovisno o potrebama jela. Ali najvažniji korak dolazi kasnije.

U video tutorijalima i na televiziji često vidimo da kuhari začine dodaju nakon što u lonac stave sve sastojke. No gotovo nijedan začin u tekućini ne može dati najbolje od sebe. Da biste iz začina izvukli maksimum okusa i mirisa, treba ih zagrijati u masnoći. Većina začina svoje najraskošnije note čuva u obliku esencijalnih ulja, koja u punom sjaju možete izvući tek kad začine zagrijavate na ulju, gheeju ili drugoj masnoći s kojom kuhate. Drugi razlog je što masnoća puno bolje raspoređuje okuse u jelu nego tekućina. Tehnika zagrijavanja začina u masnoći ima divno ime “blooming”, rascvjetavanje začina (izraz blooming koristi i za otapanje želatine u toploj tekućini i još neke stvari).  Posebno je efikasna kad kuhate sa čilijem, ali primjenjuje se na gotovo sve suhe začine, uključujući začinsko bilje poput sušenog ružmarina i timijana.

https://www.instagram.com/p/BPOnI1chIPV/?tagged=zaatarbar

Začine treba zagrijavati nježno i kratko, maksimalno 30 sekundi, jer isti elementi koji izvlače arome, te iste arome i uništavaju kidajući i mijenjajući aromatične molekule. Zrak, vrućina i svjetlo su neprijatelji aroma. Tu je i pitanje okusa. Zagrijavanje začina izaziva maillardovu reakciju, pa oni dobivaju zlatnu boju i jako lijep okus, ali ako pretjerate, dobit ćete previše gorčine i oporosti.  U masnoći možete rascvjetati cijele ili mljevene začine, ovisno o tome što želite postići u jelu.

ZAGRIJAVANJE CIJELIH ZAČINA

Ako u masnoći zagrijavate cijele začine, slijedite logiku sotiranja povrća. Mora biti kratko, a okusi će biti svijetli i razigrani. Vrućina i ulje brzo izvlače aromatske spojeve iz začina. Zagrijte tavu na srednjoj vatri, ulje se ne smije zadimiti. Dodajte cijele začine i pržite dok ne počnu jako mirisati i dok ne vidite da se oko njih stvaraju sićušni mjehurići. Začini ne smiju posmeđiti. Čim se stvore arome i mjehurići, možete dodati ostale sastojke. Pržite li veće začine poput cijelih mahuna kardamoma ili štapića cimeta, izvadite ih prije posluživanjajela. 

ZAGRIJAVANJE MLJEVENIH ZAČINA

Ova metoda može dati dublje, kompleksnije okuse jelima i ali je osjetljivija od prethodne. Radite li s mješavinom mljevenih začina, bolje je preskočiti tostiranje jer je s prahom lako pretjerati i spaliti začine. Sirove mljevene začine stavite u ulje, ali ne odmah. Najbolje je koristiti jednu od klasičnih indijskih tehnika. Mljevene začine prvo pomiješajte s malo tekućine koju ćete koristiti u jelu. To može biti temeljac, vino, voda, ocat, što god je u receptu. Stavite vrlo malo tekućine, jer morate dobiti gustu pastu. Vlaga će zaštititi mljevene začine od gorenja kad ih stavite u vruće ulje. Jednostavno kuhajte pastu na ulju dok tekućina ne ispari. Znat ćete potome što će se ulje početi odvajati od začina. Kad su začini spremni, dodajte ostale sastojke. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.