Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Španjolska je konačno zabranila da se ono grozno plavo vino zove vinom

Blue wine, Gik

Španjolska je zabranila da se grozna plava tekućina od grožđa koja je prošlog ljeta bila viralni hit, i dalje zove plavo vino, piše Daily Mail. Plavo vino izmislila su šestorica mladih španjolskih poduzetnika. Pokrenuli su tvrtku Gik i od grožđa iz Rioje, Navarre i Saragosse počeli proizvoditi plavo vino. Nitko od osnivača nije imao iskustva u vinarstvu ni vinogradarstvu. Proizvod su razvijali dvije godine, u suradnji s Baskijskim sveučilištem i Azti Technalijom, baskijskom agencijom za istraživanje hrane.

Plavo vino radi se tako da se u mješavinu baznih crnih i bijelih vina dodaje antocijanin, prirodni plavi pigment iz kožica grožđa, skupa s indigo pigmentima biljke sač (Isatis tinctoria). Vino se na kraju omekšava zaslađivačima. Prošlog ljeta u zagrebačkom kafiću Sjedi 5 probali smo brend M Chardonnay Azul. Bio je to ultimativni vinski trash. 

https://www.instagram.com/p/BPKfieVBXB_/?taken-by=vinoazulmdalcantara

Španjolske su vlasti nedavno zabranile da se takvo što naziva vinom. Nakon godine dana istrage koja je Gik prisilila na privremenu obustavu proizvodnje, pozvale su se na EU zakonodavstvo koje ne poznaje kategoriju “plavo vino”. Gik i dalje može proizvoditi svoje piće, ali ga na etiketama ni u materijalima ne smije označavati kao plavo vino, već ga mora deklarirati kao “99% vino i 1% grožđani mošt” Oni misle da je to pasurdno, “jer je pravi sastav proizvoda 100% grožđe”. Što se Španjolaca tiče, oni će Gikov izum voditi pod “ostala alkoholna pića,” kategorijom koju Gik naziva “bastardnom”.

U peticiji koju su pokrenuli protiv odluke vlasti, osnivači Gika poručili su: “Kad smo stvarali Gik, naš je cilj bio inovirati u najtradicionalnijem sektoru naše zemlje: vinskoj industriji. Zbog toga su nas smatrali budalama. Nazivali su nas bogohulnicima i optuživali se “igramo s Kristovom krvi”. Ništa nas nije zaustavilo. Konačno, španjolski vinski lobi uspio je uspomoć javnih institucija zaustaviti našu revoluciju, nametanjem zabrana i sankcija. Ali pobune ne ohrabruje patnja, nego nada u bolje. Zato prikupljamo potpise, da bismo promijenili povijest vina i stvorili novu kategoriju.” Možda jednom. Zasad su u kategoriji proizvoda koji se  zaista ne bi trebali zvati vinima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.