Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo odležani Manhattan u Dežmanu. Evo kakav je

aged-manhattan-dezman copy

U četvrtak smo svratili u Dežman mini bar na piće poslije puta. Imali smo sreće, jer su baš točili odležani Manhattan. Dežman je na domaću scenu uveo odležane koktele koji se u boljim barovima pojavljuju od 2010. kad je koncept počeo promovirati Jeffrey Morgenthaler. Kako smo promašili odležani Negroni koji se nakon 45 dana odležavanja točio oko Božića, nije bilo šanse da propustimo i Manhattan.

Kokteli koji su više na strani zemljanih, tamnijih okusa i začinskih, malo mošusnih aroma, najpogodniji su za odležavanje u drvenim bačvicama. Među takvim koktelima Manhattan se smatra možda najboljim. Glavni razlog dobrog odležavanja Manhattana je rye whiskey. U Dežmanu ga rade od Bulleit rye whiskeya, Carpano Antica Rosso vermuta i Angostura bittera. Odležavaju ga 50 dana. Barmeni imaju različite teorije o duljini odležavanja Manhattana, najčešći je raspon od 4 tjedna od 60 dana.  Bulleit je povijesna destilerija iz Kentuckyja koju je 1987. revitalizirao potomak osnivača Thomas E. Bulleit Jr. Bulleit Rye je sjajan small batch whiskey s iznimno visokim udjelom raži u smjesi, 95 posto, gotovo dvostruko od minimalnog propisanog udjela za rye whiskey, što mu daje jedinstvenu kombinaciju oporosti i začina. 

Prvo iznenađenje odležanog Manhattana je mekoća. Mikrooksidacija i drvo koktel su nevjerojatno smekšali i zaokružili ali istodobno ojačali strukturu. Dobio je širinu i glatkoću koje su još više istaknule zadimljenost i začine Bulleit Rye Whiskeya i dubinu okusa Manhattana. Divne arome pečene maraske bile su za pola oktave iznad tog dubokog, tamnog doživljaja i s dosta su stila uklapale tragove vanilije, kože i duhana u Manhattan. Rezultat je da sva ta dubina, zemljani tonovi i kompleksnost nisu ostali introvertirani nego su se raskošno i elegantno pokazivali u čaši sa svakim gutljajem. Sad je jasnije zašto neki  barmeni tvrde da je tek odležani Manhattan ono što bi taj koktel trebao biti. Ponuda odležanih koktela plemenit je potez Dežmanovog tima i još jedan pokazatelj koliko su ozbiljni u tome što rade.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.