Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Frankovka Goldberg iz 2012. dokazuje zašto je to najvažnija crna sorta istočne Hrvatske

frankovka-g

Među desecima buteljki koje su nam ovog Božića sletjele pod bor, našla se i Frankovka Goldberg iz 2012. godine. Frankovka je autohtona srednjoeuropska sorta, koja je ime dobila po njemačkoj Franconiji, a najbolje rezultate postiže u Austriji i u Mađarskoj. Blaufrankisch, primjerice, čini trećinu genijalnog cuveea Gabarinza burgendlandskog vinara Gernota Heinricha, te veći dio njegove podjednako cijenjene kupaže Pannobile.

Frankovka je grožđe srednjih tanina, relativno kasnog dozrijevanja, potencijalno visoke koncentracije, ali i naglašene svježine, što je osobito važno. U Hrvatskoj frankovka je dramatično bezrazložno podcijenjena. Umjesto da se slavonska, srijemska i baranjska proizvodnja crnih vina temelji na frankovki, ondje i dalje dominiraju merlot i cabernet sauvignon, dok se na etiketama važnih proizvođača često pojavljuje i pinot noir, što uglavnom završava potpuno pogrešnim intepretacijama ove plemenite sorte.

Frankovkom se dovoljno ozbiljno bave tek Feravino, Iločki podrumi i Belje, osobito u svojoj prestižnoj liniji Goldberg (koja je sve prije nego masovna). Frankovka bi, međutim, baš zbog skladne kombinacije koncentriranosti i svježine, kao i zbog toga što predstavlja dio lokalnog terroira, trebala postati središnje crno grožđe tog dijela Hrvatske. Beljska Frankovka Goldberg koju smo ovih dana otvorili, prilično zorno pokazuje mogućnosti te kod nas nedovoljno valorizirane sorte.

Grožđe za ovo izvrsno vino bralo se u trećoj dekadi listopada. Poslije maceracije, fermentacije i malolaktičke fermentacije, Frankovka Goldberg dozrijevala je 12 mjeseci u velikim hrastovim bačvama. Vino je iznimno gusto, koncentrirano, s fino granuliranim taninima , visokim, dobro integriranim alkoholom, ali s baš jako puno svježine koja ga čini živim i pitkim, neovisno od njegove masivnosti. Na nosu se prvo osjete kupine i borovnice, s ponešto začinskih elemenata. Na okusu također dominira crno voće, uz lagane nijanse tamne čokolade: aftertaste je neobično dug. Frankovka Goldberg primjer je kako bi trebala izgledati luksuzna slavonsko baranjska crna vina. Ona jest skupa, ali opravdava cijenu.

Gastropreporuka Zbog masivnosti i voćnosti, Frankovka Goldberg spada među tipična vina za steakove. Janjetina na ražnju, janjeći kotleti, jelenji steakovi kao i pačja prsa, njeni su prirodni partneri .

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.