Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EU je prvi put kineskoj vinariji dala certifikat za organska vina

xuan yan

Kineska vinarija Xuan Yan na sjeverozapadu okruga Yanqi u pokrajini Xinjiang prva je u Kini dobila EU certifikat za organske vinarije. Xuan Yan ima oko 133 hektara vinograda u blizini najslavnije kineske organske vinarije Tiansai. Vinograde su počel obrađivati 2009. a prva su vina na tržište pustili s berbom 2014. Prema izjavama direktora vinarije Zhaoa Yuxiang za Drinks Business, berba 2016. bila je dobra i izići će s dva nova vina, merlotom i još novim roseom. Xuan Yan nema namjeru širiti proizvodnju već je ograničiti kako bi se fokusirali na kvalitetu. Sva vina proizvode od svog grožđa, uzgajaju cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, shiraz i marselan. Nekoliko lokalnih vinarija ima kineske organske crtifikate, spomenuti Tiansai, zatim Zhongfei, Han Hai i Yan Sen, ali Xuan Yan jedini imaju EU certifikat.

Pokrajina Xinjiang gdje se nalaze ove vinarije, glavna je kineska vinorodna regija s dugom tradicijom vinogradarstva. Riječ je o jednoj od regija koja se najbrže modernizira ali u kompliciranim uvjetima, boreći se s terorizmom, ujgurskim separatističkim namjerama i radikalizacijom mladih. Tamošnji vinari na 2000 hektara vinograda postavili su model suvremenog vinogradarstva i vinarstva u Kini, a sada su pioniri organske proizvodnje.

Prema podacima Međunarodne organizacije za lozu i vino Kina je 2015. pretekla Francusku po površini vinograda i zauzela drugo mjesto iza Španjolske. U proizvodnji vina, naravno, još nisu ni blizu najjačim svjetskim izvoznicima Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Americi. Potražnja za vinom u Kini skače visokim dvoznamenkastim stopama. Sve se više vinarija fokusira na podizanje kvalitete umjesto količina, a kupovanje bordoških vinograda jedna je od popularnijih investicija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.