Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Livio Felluga, utemeljitelj modernog sjevernotalijanskog vinarstva

felluga

Na Badnjak, u 102. godini umro je Livio Felluga, jedan od najvažnijih talijanskih vinara uopće. Livio Felluga izmislio je moderni pinot grigio, najvažniji sjevernotalijanski izvozni vinski proizvod do svjetske popularnosti prosecca. Fellugina vinarija prva je velika, kvalitativno orijentirana vinska tvrtka iz Collia, koja je presudno utjecala na razvoj te danas presudno važne talijanske regije. Sredinom ove godine Dobra vina počela su uvoziti Fellugina vina. Tom smo se prigodom uvjerili u njihovu zaista iznimno visoku kvalitetu, od bazičnih linija do cru etiketa. Jedan od Felluginih sinova Filippo Felluga, koji je kao glavni enolog vinarije vodio prezentaciju, rekao nam je da je stari gospodin Livio u izvrsnoj formi: ne može više putovati, ali i dalje aktivno sudjeluje u proizvodnji vina.

Livio Felluga lani je primio nagradu VinItalya za životno djelo, skupa s Pierreom Lurtonom, vlasnikom, među ostalim, Chateau Cheval Blanca. Životna i poslovna priča obitelji Felluga fascinantna je, ali i strateški značajna za razvoj talijanske vinske industrije. Livio Felluga rođen je u Istri blizu Izole, usred Prvog svjetskog rata. Prije Drugog svjetskog rata njegova je obitelj napustila Izolu, ali je ostala u Istri.

 

Felluga je otišao u rat, a kada se vratio više nije bilo talijanske Istre, pa se preselio u Furlaniju (Friuli), gdje je 1956. godine počeo među prvima u tom području buteljirati bijela vina. Sivi pinot, grožđe što su ga u Friuli donijeli Napoleonovi vojnici, zahvaljujući Fellugi postalo je jedna od identitetskih točaka vinarstva sjeveroistočne Italije. Što je, doduše, imalo i loše posljedice: masovna američka i engleska pomama za sivim pinotom, nastala osamdesetih i devedesetih godina, stimulirala je proizvodnju milijuna i milijuna litara bezokusnog, vodenastog i posve beskarakternog vina, koje se uopće ne može uspoređivati s klasicima iz Friulija, među kojima je i Felluga.

Najmlađi Fellugin sin Filippo nedavno je kao glavni enolog vinarije predstavio obiteljska vina u Dobrim vinima

Felluga je svoju malu dinastiju počeo graditi u Rosazzu: danas se zona Rosazza smatra jednim od najekspresivnijih talijanskih terroira uopće. Poslije uspjeha s jednosortnim vinima, Felluga je 1981. kreirao Terre Alte, jednu od prvih bijelih premium kupaža u Italiji, koja i danas u dobrim berbama daje senzacionalne rezultate: ovaj cuvee friulana, sauvignona i bijelog pinota, može postići uzornu ravnotežu između težine, mineralnosti i aromatičnosti. U samoj su obitelji, pak, osobito ponosni an desertni Picolit: na službenoj ga web stranici nazivaju istinskim meditativnim vinom. Izraz meditativno vino još se prije dva desetljeća bio proširo u Istru i u Sloveniju, pa smo često slušali kako lokalni vinari svoja slatka vina nazivaju meditativnima.

Odlaskom Livija Felluge simbolički završava herojsko razdoblje u afirmaciji sjevernotalijanskih vina. Bez Felluge ne bi bilo ni Jermanna, ni Schiopetta, ni Vie Romans, ni niza drugih važnih vinara iz talijanskih Brda i Friuli Venezie Giulie.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.