Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

8 najimpresivnijih vina koja smo probali ove godine

vina-2016

Jedna od prednosti profesionalnog kušanja vina jest što katkad dolazite u situaciju da vam otvaraju zaista senzacionalne buteljke, koje vas mogu mnogočemu naučiti, koje beskrajno dugo pamtite i koje vam zaista obogaćuju život.

1. Giuseppe Quintarelli, Recioto della Valpolicella 2003. 100/100 bodova

Ovo nevjerojatno koncentrirano vino, prepuno eteričnih aroma, doslvono fizički, baršunaste teksture i nevjerojatno preciznog omjera šećera i kiselina, kušali smo u gotovo religioznom ugođaju Quintarellijeva podruma na brdima iznad Nagara. Doživotno iskustvo

2. Chateau Lafite Rotschild 2000. 100/100 bodova

Berba 2000. jedna je od tri najbolje ovostoljetne u Bordeauxu, a Lafite je naše najdraže bordoško vino s Lijeve obale unatrag barem deset godina. Lafite iz 2000. svojim masivnim i ultrakompleksnim bouquetom, od grafita, preko crnog voća, do humidora i kože, odmah stvara osjećaj nezaboravnosti. Na okusu je još gotovo mlad, jako svjež, apsolutno izbalansiran, s potencijaom dozrijevanja od nekih 40 do 50 godina.

3. Giuseppe Quintarelli Amarone della Valpolicellla 2007. 99/100 bodova

Možda smo bili pod dojmom posvećene atmosfere u Quintarellijevu podrumu; možda smo bili odveć impresionirani starinskim, strogim i minucioznim tehnikama proizvodnje vina u toj vinariji, koju njeni nesposredni konkurenti s poštovanjem zovu haute coutureom sjeverne Italije, ali Quintarellijev aktualni, za njihove standard još mladi amarone po svojoj nas je gramatici podsjetio na Lafite iz 2000: jednako golem, kompleksan i nezaboravan bouquet, jednako savršena ravnoteža svih bitnih elemenata, jednako dug okus i gotovo neograničena mogućnost odležavanja. Nikad dotad nismo kušali suho vino sa skoro 17 posto alkohola, u kojem je alkohol potpuno skriven.

4. Jacquesson, Blanc de Noirs d’Ay Vauzelle Terme 2005. 99/100 (Fine stvari)

Veliki smo obožavatelji blanc de noirsa, dakle šampanjca koji se proizvodi isključivo od crnih pinota. Bollingerov Viellies Vignes Françaises iz 1996. godine svakako je jedan od svega nekoliko najimpresivnijih i najoriginalnih šampanajca koje smo ikada kušali. A Jacquessonov Blanc de Noirs, koji nas je oduševio na jednoj ljetnoj  degustaciji u Dubravkinu putu, po mnogočemu dostiže Viellies Vignes. Kao i svaki blanc de noirs, Vauzelle Terme je velik, mišićav i prepun aroma crnog voća, ali i beskrajno elegantan i mineralan. Kao da pijete vrhunski, doista vrhunski crni burgundac s najboljim oznakama pjenušavog vina. Između genijalnog i bizarnog.

5. Billecart Salmon Nicholas François Billecart 2002. 99/100 (Acrobat)

Ovaj je šampanjac Decanter proglasio tenutno najboljim redovitim cuveeom na tržištu, ocijenivši ga kao i mi s 99 bodova. François Billecart iz izvrsne berbe 2002. koja je dala senzacionalni Cristal , nezaboravni Perignon i Krug koji je dozrijevao skoro 14 godina prije puštanja na tržište, primjer je idealnog konvencionalnog šampanjca, čije su sve značajke precizno oblikovane, savršene i pomalo ekstravagantne, te nakraju daju jako elegantno vino koje se dugo, dugo pamti.

6. Dom Perignon P2 1998. 98/100 (Miva)

 

Kad je tek izišao na tržište Dom Perignon iz 1998. nije se doimao najimpresivnijim šampanjcem na svijetu. Dapače, kako je Perignon u ono vrijeme bio odlučio ne preskakati berbe osim baš posve groznih i 98.i 99. i 2000. ostale su u sjeni flambojantne 1996. i klasične 2002. No, mirni, elegantni, suzdržani Perignon stari kao malo koje vino na svijetu. Pa se tako 1998. prije dvije godine reizdana pod etiketom P2,  pretvorila u veličanstvenu apologiju Perignonovu jedinstvenom stilu. P2 je s jedne strane bezočno, gotovo lascivno kremast, a s druge aromatski nevjerojatno kompleksan (citrusi, kandirani đumbir, kava, naznake dima, bademi i brioše) te, naravno, savršeno elegantan. Prvi smo ga put kušali na proljeće u Plavom podrumu

7. Graham’s Single Harvest Tawny Port 1982. 97/100 (Vivat)

Ovaj smo senzacionalni porto probali na Vivatovoj večeri u čast vinarije Graham’s , jednog od najvažnijih proizvođača porta. Na Vivatovu web shopu hvale se, međutim, sa 1972. a ne 1982. U svakom slučaju, Singe Harvest Tawny iz 1982. jedno je od najraskošnijih vina koja se mogu zamisliti: on je prepun kandiranog voća, smokava, korica od naranče, oraha i lješnjaka, cimeta i allspicea, a sve te božićne, zimske mirise i okuse na okupu drži vrlo snažna kiselina. Riječ je o sigurno najboljem portu koji se može nabaviti u Hrvatskoj. Tawny je porto koji nastaje dozrijevanjem u bačvama, za razliku od Vintagea, koji se dobiva odležavanjem u boci poslije samo dvije godine u bačvama.

8. Brane Cantenac 1979. Margaux 93/100

https://www.instagram.com/p/BOAwokEj3C-/?taken-by=kultplavekamenice

Bevandin sommelier Klaudio Jurčić buteljku ovog plemenitog vina otvorio nam je poslije nedavne degustacijske večere u Bevandi. Za svakog tko se želi ozbiljno baviti vinima, esencijalno je katkad kušati starije bordeauxe, da bi smo se uvjerili kako se to vino mijenja i koliki je stvarno njegov kapacitet starenja  Brane Cantenac u originalnoj je bordoškoj klasifiakciji iz 1855. godine uvršten u drugu skupinu (second growths) s još četrnaest vinarija s Lijeve obale. U prvoj su skupini, podsjetimo, Latour, Lafite, Margaux, Haut Brion te Mouton Rotschild (ali tek od 70tih godina prošlog stoljeća). Brane Cantenac, koji se tipično vinificira od dvije trećine caberneta i trećine merlota, u svojoj je 37. godini pokazao fascinantno dobru formu: biljne i voćne nijanse caberneta miješale su s tercijarnim aromama odležavanja u boci, tanini su se samo donekle rastopili, a aftertaste je trajao minutama i minutama. Brane Cantenac iz berbe 1979. aristokratsko je vino u najboljim godinama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.