Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Agrokor je rebrendirao svoje najpopularnije vino. Lagunina Malvazija sada se zove Malvazija Istria

vina-istria-malvazija-2016-agrolaguna

Malvazija u prozirnim buteljkama s navojnim čepom, koja se često reklamira na televiziji, najprodavanije je buteljirani vino u Hrvatskoj. Iz lanjske je berbe prodano više od 800 tisuća butelja. Na etiketi tog istarskog bestellera godinama je pisalo Laguna, po imenu tvrtke, porečke Agrolagune koja uz vina proizvodi i izvrsno maslinovo ulje i vrlo dobre sireve. Od berbe 2016. na etiketi Laguninih vina više neće pisati Laguna, nego Istria. Puno ime skoro milijuski nakladne malvazije sada glasi Vina Istria, Malvazija istarska.

Pridjev istarska dodan je zbog točne oznake sorte; na svijetu, naime, ostoji najmanje 37 identificiranih različitih sorti grožđa pod imenom malvazija. U utorak 20. prosinca u Agrokorovom smo neboderu kušali rebrendiranu malvaziju iz 2016. godine, berbe koju je izvrsni enolog Milan Budinski opisao znatno kompliciranijom od prethodne, zato što je grožđe nejednako dozrijevalo. Istria Malvazija iz 2016. buteljirana prije nekoliko dana, vino je izrazitih cvjetnih aroma, naglašene svježine ali je i zaobljena i puna, o čemu uostalom svjedoči nekih 12,8 posto alkohola. Riječ je defitnitivno, o odličnoj vrijednosti za novac, što su prepoznali brojni hoteli i restorani.

Neobično je, međutim, što brojni dalmatinski restorani i hoteli traže da se to vino buteljira s plutenim umjesto navojnog čepa. Ta vrsta staromodnosti i nerazumijevanja razvoja vinske industrije zaista fascinira. Baš nas zanima kako će oni restorateri i hotelijeri, koji su naručili Istriu Malvaziju pod plutenim čepom, svojim gostima objasniti eventulne pokvarene čepove, koje je de facto nemoguće izbjeći?

Osim nove malvazije, jučer smo u Agrokoru kušali i beljsku Graševinu Goldberg iz 2015. godine koja je buteljirana prije otprilike mjesec dana. Radi se o uvjerljivo najuspjelijem Goldbergu što smo ga probali zadnjih godina. Umjesto teških vina s previše alkohola i ekstrakta kakva su se često prodavala pod tom etiketom, novi je Goldberg svjež, poletan, elegantan i jako supstancijalan. Mali dodatak prosušenih bobica učinio je vino kompleksnijim i bogatijim, ali nije ugrozio njegovu vibrantnost.

Graševina Goldberg iz 2015. ispravan je put za sva vina s najskupljom beljskom etiketom, osim merlota koji u Baranji dobro podnosi visoku ekstrakciju i ekscentrične alkohole.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.