Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Miksolog Marin Nekić osmislio je novi koktel za Badelov pelinkovac Antique

pelinkovac-antique-g

“E da, taj Antique je prilično ozbiljno piće” rekao nam je vodeći hrvatski barmen Marin Nekić, dok smo u Dežman Mini Baru raspravljali o raznim novim trendovima u koktelima.”Stari gospodin Pokorny, ” nastavio je Nekić, “bio je jako moderan čovjek za svoje vrijeme. Puno je znao i njegove recepture do danas funkcioniraju.” Franjo Pokorny osnivač je moderne industrije alkoholnih pića u Hrvatskoj.

Godine 1862. Pokorny, inače rođen u Petrinji, došao je raditi u tvornicu Mihić i Sabljić na današnjem Kvaternikovu trgu u Zagrebu. Pokorny je uskoro otkupio tvornicu, te uveo ondašnje najsuvremenije postupke u destilaciju jakih pića, kao i u proizvodnju vina, pa je pokupio niz međunarodnih nagrada. Iz tvornice Pokorny kasnije je nastao Arko, koji se preselio na lokaciju u Vlašku gdje se i danas nalazi Badel 1862.

pelinkovac-luka

Recepture izumitelja Pelinkovca Franje Pokornyja i danas funkcioniraju

 

Badelov premium pelinkovac Antique proizvodi se po originalnom receptu starog gospodina Pokornog iz te 1862. godine. Antique se pakira u autentičnu bocu dizajniranu u 19. stoljeću, kakva se nalazi u Muzeju grada Zagreba. Antique se i danas kuha u bakrenim kotlovima, uz pelin sastoji se od dvadesetak drugih biljaka i začina.

pelinkovac-bar

Kao prilični skeptici prema domaćim jakim pićima, Antique smo prvi put kušali tek prije nekoliko dana, i ozbiljno nas je iznenadio. Radi se o jako kompleksnom piću, neusproedivo ambicioznijem i sofisticiranijem od raznih jagermeistera i sličnih likera, u kojem se miješaju biljni i citrusni elementi. Na nosu se, uz biljnu gorčinu, osjete sušena naranča i crveni grejp. Ne znamo koriste li korijander, koji može izazvati takav citrusni efekt. U ustima je jako zaokružen, slatkogorak, s citrusnim aftertasteom. Njegovih 35 posto alkohola perfektno je inkorporirano, tako da ovaj zaista iznimno dobar liker nimalo ne peče.

Antique, koji smo vidjeli i u nekim od anjboljih zagrebačkih barova, poput Verdea u Martićevoj, zbog svojih nam se biljno-citrusnih značajki učinio vrlo podesnom osnovom za koktele, pa smo Marina Nekića zamolili da osmisli koktel na bazi Antiquea. Evo kako izgleda recept za Nekićev koktel Antique

 

ANTIQUE
barmen Marin Nekić

  • 4 cl pelinkovca Antique
  • 3 cl svježeg soka od mandarine
  • 1,5 cl domaće napravljenog sirupa sa infuzijom speculatius začina

U šejkeru energično protresite sve sastojke, pa ih ulijte u čašu s ledom. Dekorirajte svježim origanom, mandarinom i đumbirom. Dekoraciju treba pojesti jer širi okuse koktela.

Speculatius je mješavina cimeta, anisa, klinčića i mušaktnog oraha. Infuziju speculatisa i đumbira dobit ćete tako da u 3 decilitra sirupa od đumbira umiješate tri barske žlice speculatiusa, pa pustite da odstoji 24 sata.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.