Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dežman Mini Bar ima najbolju selekciju whiskeya koju smo ikad vidjeli u Zagrebu (a tu je noć tek počela)

dezman-mini2

Čim uđete u Dežman Mini Bar očigledno je da ste u baru s najvećom koncentracijom kvalitete po metru kvadratnom. I to ne zato što je malen. Dežman Mini Bar otvoren je vrata do Dežman bara, koji je u dvije godine otkad je otvoren opravdano postao jedno od omiljenih okupljališta u Zagrebu. Mali, mračni, odlično uređeni bar s visokim stolovima i polukružnim šankom za kojim se stoji i pije (arhitekti Maša Medoš i Vedran Jukić, iz studija SODA), izgleda kao bar iz kojega se ne izlazi nakon jednog pića. U petak smo svratili na to jedno piće i ostali par sati, istražujući listu punu zanimljivosti.  Prvo što privlači pažnju su whiskyji. Dežman Mini Bar ima najbolju selekciju whiskyja koju smo dosad vidjeli u Zagrebu, po vrlo prijateljskim cijenama.

dezman-barmen

Imaju 40-tak single maltova, nekoliko dobrih japanskih, a posebna atrakcija je izbor small batch bourbona – Knob Creek, Basil Hayden’s, Booker’s, Baker’s…koji dozrijevaju u malim bačvama i imaju više od 50 posto alkohola. Na listi je nekoliko američkih rye whiskeya, dvije vrste tajvanskog Kavalana i Octomore, whisky s kojim Bruichladdich pokušava revolucionarizirati proizvodnju single maltova. Octomore je nastao s namjerom da se postave nova mjerila za peatiness u whiskyu, ali bez uobičajenog mirisa lijekova, i u elegantnom piću čistog okusa. Zbog posebnog načina proizvodnje i originalnog stila, Octomore je veliki svjetski hit koji se u Dežman Mini Baru prodaje za vrlo dobrih 90 kuna. Svi whiskyji mogu se dobiti i na pola točenja, tako da možete degustirati više vrsta i ostati normalni.

dezman-mini7

Listom koktela dominira 13 Dežmanovih signature koktela i 16 klasičnih, a najviše su pažnje u najavama izazvali odležani kokteli. U dvije drvene bačvice iznad šanka trenutno odležavaju Negroni i Hanky Panky. Kako kokteli odležavaju 45 dana, Negroni će se točiti 22. prosinca pred Božić, a Hanky Panky 26. prosinca. U svakoj bačvici, kako su nam rekli, je nešto više od 20 čaša koktela. Svi kokteli su 20-tak posto jeftiniji nego u vodećim zagrebačkim restoranima i barovima. Pisco sour je jedan od najjeftinijih u gradu.

dezman-mini13 dezman-mini12 dezman-mini10 dezman-mini8 dezman-mini4 dezman-mini17

U petak smo probali tri signature koktela, Purple Rain, O ye como va i Smoke On The Water. Trend craft bartendinga je očigledan, skoro svaki koktel ima barem jedan sirup, infuziju ili neki element koji pripremaju sami. Purple Rain je nabrijani koktel za noć i izlaske (nekima u društvu je bio previše opor), u koji idu Barsol pisco, amarena, crni i crveni papar, Dežmanov kućni bitter od lavande, limunov sok, bjelanjak i muškatni oraščić. Jako aromatičan, jako osvježavajuć s amarenom na dnu čaše koja raskošnom slatkoćom osigura happy end nakon zida jakih okusa i kiselina. Barmena smo onda zamolili da nam napravi port&tonic, genijalni old school portugalski koktel koji smo noć prije pili na večeri s predstavnicima Graham’sa u Apetit Cityju i odmah ga udomili. Dežmanova verzija s Graham’sovim bijelim portom i tonikom bila je žešća i suša od one koju smo probali dan ranije, zbog drugog tonika i omjera pića, ali još uvijek dobra i osvježavajuća. Dežman Mini Bar port&tonic planira uvesti u ponudu negdje na proljeće. New York Times ga je, pak, nekidan proglasio zimskim aperitivom.

dezman-mini6 dezman-mini5

Smoke on the water s Bowmoreom, sirupom od narančinog cvijeta, Montenegro amara, Dežmanovog bittera od indonezijske kave i creole bittera dobro je isticao mekanu zadimljenost Bowmorea i razigravao je gorčinom. Puno suzdržaniji od Purple Raina, Smoke on the water je idealno dnevno piće kad želite samo bogatstvo ali ne i žestinu whiskya. Oye como va je, pak, ekstremni koktel od mezcala koji je na trenutke podsjećao više na jelo nego na piće, kasnije smo shvatili i zašto. Rade ga od San Cosmea, jakog predstavnika novog vala butiknih mezcala koji su već pokorili barsku publiku u svijetu. San Cosme smo kasnije probali i čisti.

dezman-mini16

Kao potpune početnike u mezcalima, zaintrigiralw su nas zadimljenost, mineralnost i paprenost koje se na kraju rastope u karameliziranoj slatkoći i jako mekom, svilenom alkoholu. U Oye como va mezcalu dodaju, Dežmanovu infuziju Camparija, jalapeña i indonezijske kave, bitter od breskve, yuzu sirup i naranču. Oni okusi dimljen slanine i kocke za juhu za koje nam se učinilo da stoje ispod citrusa i gorčine, doznali smo kasnije, tipični su za mezcal koji smo pili. Mezcali su jedan od trendova koje Dežmanu želi popularizirati među domaćom publikom. U njih se baš ne zaljubljuje na prvi pogled, ali su zanimljivi, ozbiljni i puni života, kao i taj Dežman Mini Bar, sjajna mala barska špilja koju ćemo entuzijastično istraživati.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.