Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Wine Spectator upravo je proglasio Lewisov Cabernet Sauvignon Napa Valley iz 2013. Vinom godine

wine-spectator-100

Wine Spectatorov izbor Vina godine, koji obuhvaća 100 najvažnijih vina u pojedinoj godini, jedan je od najutjecajnijih takvih događaja u vinskoj industriji, naprosto zato što je Wine Spectator najnakladniji vinski medij, desetak puta tiražniji od Decantera, i što se prvenstveno obraća golemom tržištu Sjedinjenih Država. Wine Spectator bira vino godine prema tri ravnopravna kriterija: kvaliteta vina koja se izražava ocjenom, odnos cijene i kvalitete i dostupnost vina. Danas je gotovo nemoguće da Wine Spectator Vinom godine proglasi butelju koja košta 800 dolara, ili  vino koje se proizvodi u svega par tisuća boca. Uz ova tri službena, postoji, nažalost, i četvrti kriterij koji Wine Specator nikad neće priznati, ali je sasvim očigledan: Wine Spectator u pojedinim izborima izrazito favorizira američku vinsku industriju, koja je, bilo kroz vinarije ili kroz distributere, njegov glavni oglašivač.

Favoriziranje američke vinske industrije posebno upada uoči u ovogodišnjem izboru Vina godine, Prvo je mjesto osvojio Lewisov bazični Cabernet Sauvignon Napa Valley, ocjenjen s 95 bodova. Vina ove kalifornijske tvrtke osnovane prije otprilike četvrt stoljeća, relativno smo često pili u New Yorku i Washingtonu. Chardonnay nam je ostavio snažniji dojam od caberneta koji je tipična, danas već pomalo anakrona kalifornijska voćna bomba, s vrlo snažnim hrastom.

Drugo mjesto osvojilo je također američko vino, chardonnay oregonske vinarije Domaine Serene, poznate po barnumskoj kampanji prije nekoliko godina, kad su na cijelim novinskim stranicama tvrdili da proizvode bolji pinot od Romanee Contija, zato što su njihovi pinoti na jednom ili dva ocjenjivanja prošli bolje od DRC-a. Zaista treba biti odveć tašt i pomalo nepristojan da bi tvrdio kako proizvodiš finiji pinot noir od Romanee Contija.

https://twitter.com/Davino_91/status/804720470142701569

I treće je mjesto pripalo američkoj vinariji: ovdje je riječ o oregonskom specijalistu za crni pinot, tvrtki Beaux Freres, u čijim smo vinima zadnji put uživali u Miamiju. Zanimljvo je da su oregonska vina zauzela dva od prva tri mjesta. Četvrto je mjesto u Wine Spectatorovu izboru Vina godine osvojio klasični slatki Bordeaux, Chateau Climens iz Barsaca, uistinu veličanstveno vino koje predstavlja fantastičnu vrijednost za novac (košta između 50 i 60 eura). Na petoj se poziciji nalazi Babaresco kooperative Produttori del Barbaresco, s kultnog položaja Asili, na šestoj Machete, kupaža petit syraha, grenachea syraha, kalifornijskog branda Orin Swift, a na sedmoj klasični, zaista veliki kalifornijski cabernet sauvignon Monte Bello Ridge iz 2012. godine. Za osmo se mjesto izborio kod nas popularni Antinorijev Tignanello iz 2013, dok je na devetom izvrsni bijeli Bordeaux Smith Haut Lafitte. Kolekciju deset najvažnijih svjetskih vina za 2016. zatvara Zinfandel Hartford Family iz Sonome.

Dakle, od deset Wine Spectatorovih vina godine, čak je šest američkih. Nadalje, niti jedno vino, osim Ridgea, ne košta bitno više od sto dolara (Montebello Ridge u Americi stoji 175 dolara i više), a cijena većine vina vrti se između 50 i 70 dolara. Najjeftiniji je zinfandel (tribidrag) s preporučenom cijenom od 38 dolara.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.