Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rumeria u ambijentu privatne kolekcije prodaje neke od najboljih rumova, šampanjaca, votki i konjaka u Hrvatskoj

rumeria1

Poslije hotelijerske karijere u italiji, Lošinjanin Goran Petković odlučio je u Hrvatsku uvoziti vrhunska vina i luksuzna jaka pića. Baš je Petković, primjerice, Hrvatskoj prvi bio predstavio danas neizostavni ultrapremium rum Zacapa, kao i visoko cijenjenu šampanjsku kuću Henri Giraud. Prije godinu dana Goran Petković i njegov sin Nikola otvorili su Rumeriu, trgovinu na zagrebačkoj Novoj Vesi, koja zapravo izvrsno funkcionira i kao izložbeni prostor njihova portfolia. Rumeria definitivno spada među najljepše zagrebačke dućane. Drvena vrata i mali, diskretni izlog u zgradi udaljenoj dvadestak metara od Crkve sv. Ivana Krstitelja, skrivaju toplo uređen podigrani prostor, čije su staklene vitrine i police prepune nekih od najreprezentativnijih boca na svijetu u svojim kategorijama. Rumeria ne izgleda kao klasična trgovina pićima, nego kao kombinacija galerije i privatnog stana kolekcionara finih vina, whiskyja, rumova, konjaka i votki.

rumeria15

Nikola i Goran Petković

Posebnost Rumerie je što gotovo sva pića koja prodaje spadaju u premium ili super-premium segmente. Po tome je jedinstvena u Zagrebu. Jedna od glavnih zvijezda u aktualnom programu Rumerie svakako je rum Diplomatico, koji se proizvodi u Venezueli. Brand Diplomatico nastao je 1989.godine, da bi se počeo izvoziti 2006. Danas se prodaje u preko pedeset zemalja širom svijeta. Zanimljivo je da se Diplomatico orijentirao na ekološku proizvodnju ruma. Rumovi Diplomatico, koji se danas smatraju među najboljima uopće, dijele se u dvije grupe: Tradition i Prestige.

rumeria2

Linija Tradition obuhvaća rumove koji predstavljaju vrlo dobru vrijednost za novac. Radi se o jednom bijelom i o dva tamna ruma s oznakama Reserva i Reserva Exclusiva. Liniju Prestige čine, pak, Single Vintage 2000. koji na kraju proizvodnog procesa odležava u bačvama od sherrya te Ambassador, elitni proizvod Diplomatica koji se dovršava u bačvama Pedra Ximeneza. Diplomatico je u zadnjih 10 godina dobio niz najvažnijih međunarodnih nagrada na natjecanjima žestokih pića u San Franciscu, Chicagu, Parizu i u Kini, kao i značajna priznanja profesionalnih asocijacija. U Londonu je 2013. proglašen najboljom destilerijom ruma na svijetu, dok je 2016. osvojio drugo mjesto među trendovskim rumovima u barovima.

rumeria4

Uz Diplomatico, drugi strateški Rumerijin rum svakako je El Dorado iz karipske Gvajane. Brand El Dorado utemeljen je 1992. godine. Osobito ja važno naglasiti da se oznaka staroti na etiketi odnosi na najmlađi rum u mješavini, kao kod škotskog whiskyja. To znači da u boci s oznakom 15 years old nema ni jednog ruma mlađeg od petnaest godina. S obzirom na iznimno vruću i vlažnu klimu u Gvajani, gdje se rumovi proizvode još od sedamnestog stoljeća, El Dorado za osam ili deset godina starenja postiže iste efekte kao 20 godina odležana pića u nekim drugim, umjerenim vremenskim uvjetima. Osim bogate kolekcije rumova, El Dorado proizvodi i El Dorado Cream, masovno popularni liker koji se sastoji od pet godina starog zlatnog ruma, vrhnja i karipskih začina i koji, naravno, sadrži značajno manje alkohola od čistog ruma. El Dorado Cream Liquor srčana je i začinjena alternativa pićima poput Baileysa.

giraud

Henri Giraud mala je ali slavna obiteljska šampanjska kuća iz Aya, srca crnog pinota. Henri Giraud postao je svjetski poznat prije dvadesetak godina, kad su njegove prestižne buteljke pod imenom Fut en Chene, počele dobivato između 94 i 99 bodova kod najuglednijih engleskih i američkih kritičara. Osim Fut en Chenea koji je, naravno, vrlo skupi koji se proizvodi u multivintage i u vintage varijanti, Giraud puni i široki rang cjenovno prihvatljivih šampanjaca poput Esprita, koji predstavljaju odličnu vrijednost za novac. Svi Giraudovi šampanci vrlo su snažni i intenzivni, pa se sjajno slažu s hranom.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”27″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”900″ gallery_height=”600″ cycle_effect=”fade” cycle_interval=”4″ show_thumbnail_link=”0″ thumbnail_link_text=”[Show thumbnails]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Prosecco što ga Petkovići uvoze također dolazi iz obiteljske vinarije. Radi se o Bisolu iz Valdobbiadenea. Obitelj Bisol doselila se u srce proozovdnje Prosecca još 1542. godine. Bisol je jedan od svega nekoliko proizvođača Prosecca poput, recimo, Adamija, koji nastoje proizvoditi isključivo vrhunska vina. Obitelj Bisol posjeduje 3,6 hektara vinograda Cartizze, najcjenjenijeg crua u Proseccu, a Bisolov pjenušac Cartizze ove je godine osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu šampanjaca i pjenušavih vina koje organizira ugledni šampanjski kritičar i istraživač Tom Stevenson, čovjek koji se prije dvadesetak godina proslavio dokazavši da su se prva pjenušava vina proizvodila u Engleskoj, a ne u Francuskoj. Bisol je neusporedivo vrjedniji proizvod od standardnog prosecca iz supermarketa.

rumeria9

Kazahstanska votka Snow Queen jedan je od važnijih brandova Petkovićevih bijelih pića. Certificirana organska Snow Queen počela se proizvoditi 1996. godine.Osobito je popularna u Velikoj Britaniji, gdje se redovito pojavljuje u kraljevskom okruženju, od konjskih utrka u Ascottu do sponzoriranja večera što ih priređuje princ Harry. Snow Queen na tržištu se pozicionirala kao super-premium votka poput Beluge, Belvedere i Grey Goose. Ova kazahstanka votka dosad je osvojila puno međunarodnih nagrada uključujući Double Gold na World Spirits Competition u San Franciscu. Double Gold se dodjeljuje pićima koja osvoje zlatnu medalju jednoglasnom odlukom pojedinog žirija.

rumeria7

Osim puno vina i jakih pića, Rumeria nudi i jednu bezalkoholnu liniju. Riječ je o britanskim tonicima Franklin & Sons. Svi tonici Franklin & Sons osim Ginger Beera, specifični su po tome što ne sadrže gluten. Potpuno je razumljivo što su se Petkovići odlučili uvoziti tonike. Koktelska eksplozija koja je ovog ljeta počela detonirati u Hrvatskoj, otvorila je prostor za bezbroj vrhunskih tonika kao nephodnih sastojaka u brojnim verzijama G&T-a, ali i u drugim miješanim pićima.

Franklin’s proizvodi tonike u širokom dijapazonu okusa koji uključuje i neke posve originalne, poput tonika od rabarbare. Uz tonike , naravno, ide gin. U poplavi ginova koja je zapljusnula naše šankove i dućane, Rumeria se odlučila za londonski Broker’s koji je 2010. godine osvojio titulu World’s Best Gin. Kao i druga Rumerijina pića, Broker’s, vizualno prepoznatljiv po polucilindru, je premium brend, gin moćnog, intenzivnog okusa. Broker’sov koktelski potencijal nagrađen je titulom World’s Best Martini , na newyorškom natjecanju Ultimate Cocktail Challenge.

rumeria11

U kategoriji tradicionalnih, velikih žestokih pića Rumeria uvozi i prodaje konjak Deau. Deau je stara obiteljska tvrtka, koja proizvodi konjake najviše kvalitete u svim rangovima – od bazičnog VS-a koji je mekan i zaokružen poput nekog mnogo starijeg konjaka, do luksuznih Napoleona, XO-a i Louis Memoryja, koji se sastoji od konjaka starih između 40 i 100 godina, a ime je dobio po Louisu Deauu, osnivaču tvtke koji se u Cognac doselio još u 17. stoljeću. Deau spada među vrlo rijetke privatne konjake na hrvatskom tržištu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.