Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Zagreb je stigla Clase Azul Ultra, tequila od 30.000 kuna (probali jednu puno jeftiniju, i jako nam se svidjela)

clase-azul-ultra

Iskusni barmen Vjenceslav Madić Kishoni objašnjavao nam je kako se proizvode Clase Azul tekile, dok smo stajali kraj police u vinoteci Svijet vina na zagrebačkom Prisavlju, na kojoj su izložene boce različitih kategorija tih tekila. Ispod boce s nazivom Ultra ispisana je cijena viša od 30.000 kuna.

Vic je, naravno, u dekanteru. Tekila Ultra Clase Azul odležana pet godina u oloroso bačvama, puni se u vrlo mali broj ručno izrađenih, platinastih boca: za izradu jedne boce potrebno je 14 dana.

Svijet žestokih pića prepun je ekscentrično skupih pakovanja za dobre konjake , whiskeye ili tekile: u Hennessyju smo se bili suočili s raskošnim sekreterom, koji je u paketu s najboljih Hennessyjevim konjakom koštao 100.000 eura, dok se cijene vrlo starih konjaka u kristalnim, ručno izrađenim bocama kreću od 2000 eura naviše. Clase Azul zauzima istaknuto mjesto na segmentu tržišta na kojem o cijenama ne odlučuje samo sadržaj nego i dizajn. No, kod Clase Azul i sam je sadržaj  vrhunski, očigledno superioran svim drugim tekilama koje se prodaju u Hrvatskoj.

clase-azul-plata

Prvo smo kušali Clase Azul Plata. Riječ je o bijeloj neodležanoj tekili, za čiju se destilaciju devet godina stara plava agava prvo peče 72 sata u pećima od cigle. U destilacijskom se procesu koriste kvasci iz same destilerije. Case Azul Plata, koja se prodaje po normalnoj cijeni za vrhunska jaka pića, tekila je neobično kompleksnog mirisa s biljnim i citrusnim notama, a posebno su zanimljivi elementi anisa i melise. Na okusu je topla, voćno slatka, perfektno zaokružena, s neobično dugim aftertasteom za bijelu tekilu.

Zatim smo kušali Clase Azul Anejo, tekilu koja je 25 mjeseci odležavala u bačvama od bourbona. Anejo, koji se prodaje u dekanteru s ornamentima od 24-karatnog zlata, tekila je biljno začinskog još kompeleksneejg bouqueta, s elementima aromatičnih trava i limete koji se miješaju s vanilijom, cimetom i zvjezdanim anisom. Radi se o jako kompleksnom, umjereno slatkom i prilično impresivnom piću, koje je teško povezati s uobičajenim predodžbama o tekili. Tvrtka Akrobat Dine Kušena  koja i inače raspolaže vrlo specifičnim i prilično ekskluzivnim portfoliom, sada je uvozom Clase Azul, prvi put dovela ultra premium tekile u Hrvatsku.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.