Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Taschen vam je upravo riješio jedan problem s božićnim poklonima. Nakon 43 godine reizdali su Dalijevu nadrealističku kuharicu

dali-g

Nadrealistička kuharica Les Diners de Gala izdana je samo jednom, 1973. godine, Bio je to san Salvadora Dalija koji je govorio da je kao dijete htio biti chef. Genijalna kuharica spaja 136 recepata u 12 poglavlja s neobuzdanim ilustracijama i kolažima koje je Dali radio posebno za nju. Deset od dvanaest poglavlja posvećeno je afrodizijacima. Planine riječnih rakova s uznemirujućim aluzijama na kanibalizam, neobičan susret labuda i četkice za zube u košarici za kruh i Dalijevi portreti sa chefovima u dekadentnoj scenografiji prate recepte poput  “Jaja starih tisuću godina”, “Telećih odrezaka punjenih puževima” ili “Karamele sa šišarkama.”

dali-book

Raskošne večere kod Gale i Salvadora Dalija bile su nadaleko poznate, njihova teatralnost bila je preteča današnjih slavnih restorana. Na tim su se večerama najtalentiraniji i naslavniji okupljali kostimirani, dok su oko stolova šetale divlje životinje. Kuhala su se jela iz legendarnih pariških restorana, iz Lasserrea, La Tour d’Argenta, Maxim’sa, Le Train Bleua. Kuharica se otvara napomenom:

dali-book2 dali-book3 dali-book4 dali-book6 dali-book5 dali-book7 dali-book8

Željeli bismo jasno naglasiti da je Les Diners de Gala od prvog recepta, sa svim što uz recepte ide, posvećena isključivo okusnim užicima. Ovdje ne tražite dijetetičke formule. Namjera nam je ignorirati tablice i grafove u kojima kemija uzima mjesto gastronomiji. Ako ste sljedbenik tih brojača kalorija koji radost jedenja pretvaraju u oblik kazne, odmah zatvorite ovu knjigu; ona je previše životna, previše agresivna i daleko previše neprikladna za vas. 

Koliko je poznato, preživjelo je samo 400 primjeraka originalne kuharice Les Diners de Gala. Taschen je konačno uspio dobiti sva prava na reizdanje. Knjiga će od 24. studenog prvi put u 43 godine biti u prodaji, a prednarudžbe su već otvorene. Točno na vrijeme 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.