Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ulje, vino i rakije dijelili su se sinoć u vinoteci Vivat Wine Lovers u Martićevoj ulici

chiavalon-mlado

Vlasnik Vivata Boris Ivančić odlučio je u četvrtak 10. studenog organizirati trostruku promociju u jednom terminu. Pa se tako u punom  Vivatu u Martićevoj ulici moglo istodobno kušati mlado maslinovo ulje obitelji Chiavalon, crna vina kod nas još nepoznate vinarije Fosso Corno iz Abruzza na obali Jadrana, te žestoka pića legendarnog Jacopa Polija, jednog od najvažnijih proizvođača grappe.

vivat-promocija

Mlado maslinovo ulje koje su Chiavaloni prvi put buteljirali i poslali na tržište kao gotov proizvod, predstavio je Tedi Chiavalon. Kao i sva posve mlada ulja, i ovo je ulje neodoljivo divlje, zeleno, voćno, gorko i ljuto, sve to odjednom. Ovaj žanr maslinovih ulja, kojem vjerojatno nedostaje ponešto elegancije i uravnoteženosti, mogao bi svejedno postići senzacionalan uspjeh zbog ekspresivnosti koja se ne može uspoređivati ni s jednim uljem koje se redovito pojavljuje u trgovinama. Chiavaloni su od maslina koje prve beru napunili oko 2500 boca mladog ulja, od čega je, kako smo već pisali, 500 pod imenom First otišlo u Japan.

dsc04351

Fosso Corno, čija je vina predstavio gospodin Ivančić, nova je obiteljska vinarija utemeljena početkom ovog tisućljeća, uglavnom posvećena sorti montepulciano. Prvo smo kušali vino koje se zove Grande, i koje se bazira na montepulicanu. Riječ o zanimljivom, lagano aromatičnom i svježem crnom vinu koje predstavlja dobru vrijednost za novac, budući da butelja košta manje od 70  kuna. Merlot Admire iz 2014. godine, koji košta pedesetak kuna više, bitno je uzbudljiviji: tu se radi o obiljnom, dubokom, koncentriranom crnom vinu s aromama likoricije, šljiva i ponešto kože i dima: grožđe za ovaj merlot sušilo se na samoj lozi, tridesetak dana uoči berbe . Ivančić je s Cosso Fornom dodatno proširio opsežan Vivatov portfolio talijanskih crnih vina.

dsc04352

Među Polijevim bocama posebno se interesantnom čini grappa s infuzijom kamilice, koju će Vivat na svojim adventskim kisocima u centru Zagreba prodavati zagrijanu. Čini se da će cijeli Tomislavov trg u prosincu mirisati po ovoj plemenitoj rakiji s kamilicom. Poslije službenog dijela prezentacije, vlasnik Vivata donio je tanjure sa sirom i nekom talijanskom kobasicom, a veseli su se gosti , dok je zagrebačka studena večer postajala sve hladnija, nastavili grijati vinom, rakijom  i novim uljem.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.