Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebačka Providenca još je jedna zalogajnica opće prakse gdje ne znaju kuhati

providenca

Providenca je lokal u zagrebačkoj četvrti Ružmarinka , s prolazom prema Maksimirskoj ulici. U tom dijelu grada nikad nije bilo nikakve ozbiljnije hrane. U svojedobno popularnoj restauraciji Sport s druge strane Maksimirske, uglavnom su se oplakivali Dinamovi porazi, pa nikoga nije bilo briga za kuhanje. Providenca je pod sadašnjim imenom otvorena prije godinu ili dvije. U poštanskom smo sandučiću dobili letak s menijem i brojem za dostavu.

Odmah nas je zbunio velik broj jela svih mogućih žanrova: pizze, paste i rižoti, pa azijska hrana, pa steakovi, pa hamburgeri.. Jednom smo naručili pizzu koju na Facebooku proglašavaju najboljom u gradu. Pizza je bila tipičan kruh s gnjecavom sredinom, kao u svim lošim zagrebackim pizzerijama. Danas smo pak u restoranu naručili biftek u woku. Kuhar se potrudio pa je tanjur ukrasio s par listića svjezeg bosiljka,. To je ujedno bio i najbolji sastojak tog tanjura. Naime, umjesto normalne stir fry govedine, dobili smo neko jušno jelo prepuno velikih rezanaca polukuhanog luka. Ako, dakle, pečemo meso s povrćem u woku, povrće poput luka dodajemo pri kraju, na jako vruću podlogu, da se karamelizira i ostane hrskavo. Načelno koristimo mladi luk.

Bez definicije i usmjerenja

Ovo se jelo, međutim, temeljilo na golemoj količini poludinstanog luka koji se nije rastopio u umaku niti je dobio šansu da se karamelizira, pa su tanjuri plivali bezbrojni mlohavi rezanci luka, između kojih smo lovili mekanu govedinu, bukovače i šampinjone.

Problem kuhinje u Providenci nije, međutim, u tome što ne poznaju stir fry a pripremaju jela iz woka. Njihov je strateški problem što vlasnik misli da u malom kvartovskom restoranu može pripremati 50 ili više jela raznih žanrova i da to može ispadati dobro. Providenca je, nažalost, sumorna zalogajnica bez ikakve definicije i usmjerenja, u kojoj se loše kuha. Ponuda piva i vina uglavnom je zanemariva.

Providenca

Maksimirska 96, Zagreb

HRANA -2/5  POSLUGA 3/5  AMBIJENT 2/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.