Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zaplijenjen je legendarni venecijanski hotel Danieli. Vlasnik nije plaćao kredit

danieli2

Jedan od najslavnijih luksuznih hotela na svijetu, Danieli u Veneciji, stavljen je pod ovrhu. Povijesna palača Dandolo na Rivi degli Schiavoni, kojoj je 1800. dodana Casa Nuova a 1940. Danieli Excelsior, čini legendarni hotel s 210 soba koji je sada zaplijenjen jer vlasnik nije plaćao kredit, piše Corriere della Sera. Vlasnik Danielija je poduzetnik Giuseppe Statuto, vlasnik velike talijanske nekretinske grupe u čijem su portfelju i Four Seasons i Mandarin Oriental u Milanu te San Domenico u Taormini. Danielijeva se vrijednost procjenjuje na 177 milijuna eura. Statuto ga je prije deset godina za taj iznos kupio od Starwood grupe koja je zadržala upravljanje hotelom tako da je Danieli i dalje dio Starwoodovog brenda The Luxury Collection. Statuto je akviciziju financirao kreditom.

Kad je njegov problem 2015. narastao na 20-tak milijuna eura uzastopno neplaćenih rata, počeo je pregovore s bankama. Dogovoreno je da će Statuto d do svibnja 2016. platiti 152 milijuna eura kredita, ali to se nije dogodilo, banke su se odlučile naplatiti sudskim putem. Kako Statutova kompanija navodon nije odgovarala na niz požurnica i opomena, sud je krajem rujna odlučio zaplijeniti Danieli. Statuto se žalio na odluku, ali u ovom trenutku se čini da banke imaju velike šanse postati novi vlasnici legendarnog hotela. 

Grupa Statuto u siječnju je iskoristila novi talijanski zakon o financiranju i izdala 59 milijuna eura obveznica na bečkoj burzi, s rokom dospjeća pet godina i kamatom od 6 posto godišnje, ali to nije bilo dovoljno za rješavanje problema. Statuto je kupio Danieli neposredno prije početka buma talijanskih luksuznih nekretnina, koji je kulminirao 2014. godine, ali ga očigledno nije uspio učiniti profitabilnim.

danieli1

U venecijanskom Danieliju boravili smo nekoliko dana 2006. godine, u palači Dandolo. Iako je riječ o jednom od najljepših hotela svih vremena, dobili smo lošu vrijednost za novac. Uzimajući u obzir sva objektivna arhitektonska ograničenja palače iz 14. stoljeća, sobe koje se prodaju od 900 eura naviše bile su opremljene tako loše da to više nije spadalo ni u shabby šarm povijesnog hotela, sobarice su upadale u sobe bez reda,  šef sale izvikao se na nas jer smo zakasnili na doručak, večeru u restoranu na krovu hotela pamtimo po spektakularnom pogledu na lagunu, plastičnim stolcima na kojima smo sjedili u jednom od najluksuznijih restorana u Veneciji i sjajnog Jermannova Where Dreams Have No End…hrana je bila beznačajna. Danieli je u međuvremenu renoviran i unatoč slabostima zasluženo ima status kultnog hotela, ali i jedne od najpoželjnijih nekretnina u Europi, tako da nema sumnje da će se borba Grupe Statuto i banaka odvijati u zanimljivim nastavcima. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.